ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΑΛΑΒΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν.ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ  Ο ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
  “Κώστας Αλαβάνος
Έφυγε  από τη ζωή ο Κυκλαδίτης-Τηνιακός Κώστας Ν. Αλαβάνος από την ιστορική πολιτική οικογένεια των Αλαβάνων της Τήνου, που είχε μεγάλη προσφορά στις Κυκλάδες και την Τήνο.
Ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, των ανένδοτων αγώνων κατά την προδικτατορική περίοδο, Υφυπουργός στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ επί Υπουργείας Μελίνας Μερκούρη.
  Ο Κώστας Αλαβάνος πρωτοστάτησε μαζί με άλλους κυκλαδίτες φοιτητες στην ίδρυση του δημοκρατικού “Συλλόγου Κυκλαδιτών φοιτητών” (1966), που είχε ενεργό συμμετοχή στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου και την ίδια περίοδο εξέδιδε την 15νθήμερη δημοκρατική εφημερίδα “Ο Κυκλαδίτης”.
  Αγαπημένος φίλος και συναγωνιστής ο Κώστας Αλαβάνος, συμπορευτήκαμε σε εκείνους τους συγκλονιστικούς λαϊκούς και φοιτητικούς αγώνες μέσα από τον Σύλλογο Κυκλαδιτών φοιτητών, τους φοιτητικούς Συλλόγους της ΝΟμικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αλλά και τη ΔΕΣΠΑ (Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών), που ήταν Πρόεδρος. Την περίοδο 1981-1987, που ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεργαστήκαμε για την επίλυση πολλών προβλημάτων των Κυκλάδων στο τομέα του Πολιτισμού.
Βαθιά δημοκράτης, οραματιστής, λόγιος, ποιητής, ο Κώστας Αλαβάνος, άφησε το αποτύπωμά του από τις θέσεις πολιτικής ευθύνης που πέρασε.
Ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου του 1946 και προερχόταν από σημαντική πολιτική οικογένεια των Κυκλάδων. Γιός του Νικολάου Αλαβάνου, και εγγονός του Κωνσταντίνου Αλαβάνου. Αδελφός του ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ενώ ήταν ο μεγαλύτερος από τα 6 συνολικά αδέλφια.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία και υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού συλλόγου.
  Συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ υπήρξε και διοργανωτής λαϊκών συγκεντρώσεων για τις οποίες και δικάστηκε το 1966 στο Ηράκλειο, Κρήτης και το 1967 στην Τήνο.
Στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974 διορίστηκε υφυπουργός Δημοσίων Έργων και στις βουλευτικές εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1977 αλλά απέτυχε σε αυτές του 1981, όπου η Ένωση Κέντρου κατέρρευσε, με την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του να κατευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έτος ο Αλαβάνος, στενός φίλος της Μελίνας Μερκούρη, ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι το 1987.
Το 1997 διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΤ1, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001. Τέλος, από το 2003 μέχρι το 2008 διετέλεσε γενικός διευθυντής στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.
Θα τον θυμόμαστε πάντα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *