ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ-ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ

ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ

 

 

Ένας ακόμα χρήσιμος άνθρωπος, εκπρόσωπος της παλιάς Σαντορίνης του μόχθου, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών και έχοντας γύρω του, τους δικούς του ανθρώπους.

Πρόκειται για τον Νικόλαο Κυριαζή, πατέρα του Αντιδημάρχου Γιώργου Κυριαζή, που οι παλιότεροι τον θεωρούσαν ως έναν από τους κορυφαίους τεχνίτες στην κατασκευή των σιδερένιων απολήξεων των αρότρων (τα λεγόμενα “ξενικά” υνιά). Ήταν μια επίπονη χειρωνακτική, αλλά και περίτεχνη δουλειά. Χωρίς τις σύγχρονες τεχνολογικές ανέσεις, ο γεννημένος την Πρωτοχρονιά του 1923 Νίκος Κυριαζής, χρησιμοποιούσε ακατέργαστο σίδερο και με τη φωτιά, το φυσερό, το σφυρί και το αμόνι, του έδινε όχι μόνο το επιθυμητό σχήμα, αλλά και την απαραίτητη μεταλλουργική υφή ώστε να μένει αθάνατο στα χέρια των φτωχών αγροτών.

Παράλληλα, έφτιαχνε -χειροποίητα, όλα- ότι είχε να κάνει με μέταλλο. Ναυτιλιακά εξαρτήματα, σφυρήλατα κιγκλιδώματα και πόρτες, μέχρι και μεταλλικές χτένες.

Έντιμος στις συναλλαγές του και περιζήτητος σαν μάστορας, ο Νίκος Κυριαζής του Γεωργίου με τη σύζυγό του Μαρία (απεβίωσε πριν τρία χρόνια την ίδια μέρα!) απέκτησαν δύο παιδιά: Τον Κώστα που έγινε πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και τον Γιώργο που ακολούθησε κι αυτός τις ρότες της θάλασσας, ως Ηλεκτρολόγος Α΄ και Ψυκτικός Μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού (σήμερα, είναι Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Θήρας).

Η εξόδιος ακολουθία, θα τελεστεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Πλατσανή) της Οίας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *