ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΔΑ

ΤΗΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ

 

 

 

 

Ακολουθεί η απάντηση του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου στη δήλωση της Επάρχου Θήρας σχετικά με τον ΧΑΔΑ:

«Με αφορμή τη δήλωση της Επάρχου Θήρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εν γένει μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σαντορίνης, δηλώνω ότι χαιρετίζω την παρέμβαση και την ευαισθησία της για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας. Η αναφορά της βέβαια στην παραμέληση του ΧΑΔΑ είναι ανακριβής, καθότι ο χώρος φυλάσσεται επαρκώς με δύο βάρδιες ημερησίως, πράγμα που βεβαιώνεται από την πρόσφατη έκθεση ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Αρ. Πρ. 54319/685 – 08.08.2017), ενώ τα απορρίμματα που συρρέουν επί 24ώρου βάσεως επιχωματώνονται καθημερινά.

Ωστόσο, η ανάγκη κατάργησης του ΧΑΔΑ και αποκατάστασής του, καθώς και δημιουργίας σύγχρονης εγκατάστασης διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μας είναι επιτακτική.

Ήδη από το έτος 2011 πρωτοστατούμε στη δημιουργία αυτής της εγκατάστασης, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί ενδείκνυται και επιβάλλεται πλέον να γίνει στο πρώην ορυχείο Μαυρομάτη στο Μεγαλοχώρι. Για την εγκατάσταση αυτή έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ. Όμως η όλη προσπάθεια τροχοπεδείται εδώ και πάνω από δύο χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο (απόφαση 110/2015 και απόφαση 182/2017) και από τοπικούς παράγοντες του Μεγαλοχωρίου.

Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά τις παρεμβάσεις της στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Όλα αυτά εγκυμονούν τον κίνδυνο, αφενός μεν να βρεθούμε στο αδιέξοδο να παύσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, αφετέρου να απολεσθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης του, όπως την έχουμε δρομολογήσει, η οποία αποτελεί την μοναδική δυνατότητα σύγχρονης, νόμιμης και χρηματοδοτούμενης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δηλώνω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Επάρχου για τιμωρία όσων φέρουν ευθύνη για την όποια καθυστέρηση του έργου της ΟΕΔΑ, καθώς και για όποια περιβαλλοντική ή οικονομική ζημία συνεπάγεται για το Δήμο μας η συμπεριφορά τους».

σ.Santonews:ΟΕΔΑ=Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *