Απάντηση Δημάρχου στην επιστολή του Προέδρου των Ξενοδόχων

 

 

 

 

“Σε απάντηση της διαμαρτυρίας και των αιτιάσεων του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνη Ηλιόπουλου εξ αιτίας του γεγονότος, ότι δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησα με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Β. Κικίλια, θέλω να διευκρινίσω τα παρακάτω.

 

1) Ο Υπουργός προσδιόρισε μόνος του τη συνάντηση, για τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 9.00 το πρωί.

Προσωπικά ειδοποιήθηκα από τον ίδιο, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου το απόγευμα. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε δυνατότητα συντονισμού μιας διευρυμένης παρουσίας και εκπροσώπησης της Σαντορίνης στη σύσκεψη.

 

2) Στην ατζέντα της συζήτησης περιελήφθησαν τα εξής θέματα:

 

α) Ο συντονισμός για την άμεση σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής παρακολούθησης της πορείας του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Σαντορίνης στο οποίο περιλαμβάνονται και όλα τα μεγάλα έργα υποδομής (μαρίνα Μονόλιθου, νέο λιμάνι, Τελεφερίκ κλπ).

 

Θυμίζω ότι ο Υπουργός Τουρισμού, με εντολή του Πρωθυπουργού έχει την εποπτεία του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της Σαντορίνης και προεδρεύει της αρμοδίας Διυπουργικής Επιτροπής.

 

β) Η ενημέρωση του Δήμου για την έρευνα – μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία PWC και αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Σαντορίνης. Η εν λόγω μελέτη προσεγγίζει θέματα, όπως αυτά της διαχείρισης των τουριστικών ροών, της ολοκλήρωσης των υποδομών και κυρίως της φέρουσας ικανότητας της Σαντορίνης.

 

Για τον λόγο αυτό στη σύσκεψη ήταν παρών ο εξειδικευμένος επιστήμονας σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας κ. Π. Βουλέλης ο οποίος υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος για την μελέτη της φέρουσας ικανότητας της Σαντορίνης, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Θήρας.

 

γ) Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους του Δήμου προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τον χαρακτηρισμό της Σαντορίνης ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την δημιουργία του Οργανισμού Προώθησης και Διαχείρισης Προορισμού (DMMO), καθώς και την ίδρυση του Τοπικού Τουριστικού Παρατηρητηρίου, θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου.

 

δ) Ο σχεδιασμός των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας σχετικά με την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, η οποία υπέστη τεραστία καθίζηση εξ αιτίας της πανδημίας.

 

Οι όροι λειτουργίας της κρουαζιέρας αφορούν ιδιαίτερα το νησί μας και κυρίως τις εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υποχρεωτική διακοπή αυτής της δραστηριότητας.

Αυτός ήταν και ο λόγος της παρουσίας του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκου Νομικού, ο οποίος υπενθυμίζω ότι έχει και την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας.

 

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η συζήτηση επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα θέματα και δεν γενικεύθηκε σε ζητήματα τουριστικής δραστηριότητας, λειτουργίας των επιχειρήσεων ή σε κλαδικά και τομεακά ζητήματα.

 

Για τον λόγο αυτό κρίνω ως τουλάχιστον άδικη την διαμαρτυρία του φίλου Προέδρου των Ξενοδόχων της Σαντορίνης του οποίου, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, εκτιμώ ιδιαιτέρως τις απόψεις του και τον θεωρώ πολύτιμο συνεργάτη στην κοινή μας προσπάθεια για το βιώσιμο τουριστικό μέλλον του νησιού μας.

 

Άλλωστε στα πλαίσια της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, την οποία ως πρόεδρος της συγκαλώ αρκετά συχνά, σε σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, ο φίλος Πρόεδρος των Ξενοδόχων συμμετέχει ενεργά με δημιουργικές προτάσεις, οι οποίες ενσωματώνονται κατά τη διαμόρφωση της συνολικής πρότασης του Δήμου για την Τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης.

 

Εν πάση περίπτωση, εν όψη της νέας τουριστικής σεζόν θα πραγματοποιηθούν πιο έγκαιρα προετοιμασμένες συναντήσεις με τον Υπουργό Τουρισμού, στις οποίες θα συζητηθούν πιο συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και στις οποίες προφανώς θα κληθεί και θα έχει ενεργό παρουσία ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων.

 

Είμαι πεπεισμένος ότι ο φίλος Πρόεδρος των Ξενοδόχων γνωρίζει, ότι ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει πρόθεση παραγκωνισμού και υποτίμησης του από κανέναν.

 

Παρεξηγήσεις και προσωπικές πικρίες για ελάσσονα ζητήματα δεν πρέπει να χαλάσουν το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης που υπάρχει σε προσωπικό και θεσμικό επίπεδο μεταξύ μας.

 

Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης και την ευημερία των Σαντορινιών”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *