ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΜΠΗΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ¨ΒΟΜΒΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ”

 

 

 

 

Πηγη: Santorinipress.gr

“Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η προσάραξη του εμπορικού πλοίου «Νέαρχος» στα αβαθή νερά της δυτικής ακτής της Νέας Καμένης, καθώς στο πλοίο βρίσκονται 5 βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα.

Η επίσπευση της αποκόλλησης του πλοίου και η ασφαλής πλοήγησή του είναι αναγκαία γιατί, εκτός από το γενικότερο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει συνολικά στην περιοχή της καλδέρας, οποιαδήποτε τυχόν διαρροή καυσίμων, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο μόλυνσης και υποβάθμισης τις δύο θερμές πηγές της Νέας Καμένης (όρμος Γεωργίου – Αφρόεσας) και Παλαιάς Καμένης (Αγίου Νικολάου).

Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικούς ιαματικούς φυσικούς πόρους, για τους οποίους η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναγνώρισής και ένταξής τους στο σχετικό Εθνικό Μητρώο. Είναι προφανές ότι η ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και ιδιαίτερα η περιοχή της καλδέρας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους αυξημένης περιβαλλοντικής αλλά και αισθητικής ευαισθησίας, μια και η Σαντορίνη αποτελεί μοναδικό γεωλογικό μνημείο, παγκόσμιας εμβέλειας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός μηχανισμού άμεσης αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, χωρίς χρονοτριβές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *