ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑΕΡΙΤΕΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ

 

 

 

 

Βασική φωτογραφία: Σταύρος Κουταλίδης

“Η επιτακτική αναγκαιότητα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ σε Τεχνικό Προσωπικό – Εναερίτες είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.
Όπως αναφέρει η ερώτηση, πληροφορίες από πολίτες της Πάρου, της Αντιπάρου και γενικά των Κυκλάδων, αλλά και από εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαλύπτουν ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτα τραγική και επικίνδυνη, τόσο για τους πολίτες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να μένουν ώρες χωρίς ρεύμα, όσο και για τους εργαζομένους στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Στην Πάρο, οι εναερίτες του συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ που εξυπηρετούν και την Αντίπαρο έχουν απομείνει μόλις τρεις, πράγμα που σημαίνει πως ούτε καν οι βάρδιες δεν μπορούν να βγουν ακόμα και αν δουλεύουν οι άνθρωποι με υπερωρίες και απανωτά οκτάωρα, γεγονός που τους κάνει να σκέφτονται ακόμα και την παραίτηση!!!Και βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Εναερίτης που εργάζεται στα 15 μέτρα ψηλά, ρισκάροντας καθημερινά την ζωή του, δεν είναι δυνατόν να είναι εξαντλημένος από τέτοιες συνθήκες εργασίας (υπερωρίες, συνεχόμενα οκτάωρα) γιατί η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με εναερίτες «εκτός έδρας», δηλαδή από άλλες περιοχές γιατί απλά δεν υπάρχουν, εφόσον τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά. Εξάλλου όσοι έρχονται από άλλες περιοχές εκτός Κυκλάδων, κατά κανόνα δεν γνωρίζουν ούτε τα νησιά ούτε το αντικείμενο και δεν μπορούν να παρέχουν μόνιμες υπηρεσίες. Και πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι εναερίτες είναι εργολαβικοί που δουλεύουν πολλές φορές εκτός ωραρίου και χωρίς καμιά εποπτεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, που δυστυχώς έχει κοστίσει και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Είναι αυτονόητο ότι με τέτοιες συνθήκες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στα νησιά μας είναι υποβαθμισμένες, και είναι πλέον σαφές ότι το πρόβλημα λύνεται μόνο με πρόσληψη νέου προσωπικού. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που θέτουμε το θέμα της ανεπαρκούς στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ σε προσωπικό και κυρίως σε τεχνικό προσωπικό – εναερίτες (Ερώτηση στις 10/9/2020 για συνεχόμενες διακοπές ρεύματος λόγω υποστελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ, Αναφορά στις 25/2/2021 για την αναγκαιότητα της άμεσης στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ Μήλου).

Στην προκήρυξη που έγινε πρόσφατα για εναερίτες και προέβλεπε δύο θέσεις για την Πάρο, που έτσι και αλλιώς δεν φτάνουν, είναι δύσκολο να βρεθούν, αφού τα τυπικά προσόντα που για πρώτη φορά ζητούσε ο ΔΕΔΔΗΕ ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι τα είχαν. Το δε όριο ηλικίας των 35 ετών αποκλείει εργαζόμενους που εργάζονται χρόνια με οκτάμηνες συμβάσεις και είναι γνώστες του αντικειμένου, ενώ για πρώτη φορά η εντοπιότητα περνάει στα δευτερεύοντα προσόντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *