Άμεση στήριξη των επιχειρήσεων ζητούν οι Λογιστές Θήρας
“Δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε στο νησί της Σαντορίνης και στα γειτονικά νησιά που επηρεάζονται άμεσα από την κατάσταση αυτή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις τοπικές οικονομίες των νήσων, Αμοργού Ανάφης, Ίου, Σαντορίνης και των γειτονικών Κυκλαδίτικων νησιών ώστε να δοθούν λύσεις.
Συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, οι συνεχόμενοι σεισμοί που γίνονται σημαντικά αισθητοί και τρομοκρατούν και τους πιο ψύχραιμους, οδήγησαν στη μαζική φυγή των κατοίκων, (επιχειρηματιών και εργαζομένων) καθώς και των τουριστών, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις και να μείνουν ανοιχτές ελάχιστες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών πρώτης ανάγκης και τράπεζες με προσωπικό ασφαλείας.
Εκτιμάται ότι από τον πληθυσμό των 16.000 περίπου μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με τις αναφορές των δημοσιογραφικών άρθρων καθώς και των αναφορών των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών, έχουν αναχωρήσει από το νησί της Σαντορίνης, 12.000 έως 14.000 άτομα.
Οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις αναφορικά με το προσωπικό που έχει ήδη φύγει από το νησί και οι επιχειρηματίες ανησυχούν με ποιο τρόπο θα πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων καθώς επίσης τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεδομένου ότι αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Ο Σύλλογος Λογιστών Θήρας με την σύμφωνη γνώμη των λογιστών των ανωτέρω εμπλεκομένων νήσων, ως γνώστες των προβλημάτων αυτών και αποδέκτες των ανησυχιών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, προτείνει τις κατωτέρω λύσεις:
1) Την άμεση επιδότηση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των κατοίκων των εμπλεκομένων νησιών μέσω voucher, κατά τα πρότυπα του προγράμματος που εφαρμόστηκε το 2021 «Επιδότηση παγίων δαπανών» σύμφωνα με τις ΚΥΑ ΓΔΟΥ 808/26.7.2021 (ΦΕΚ Β’ 3354) και ΚΥΑ ΓΔΟΥ 880/31.8.2021 (ΦΕΚ Β’ 4021) και σύμφωνα με τις οποίες, πιστώθηκαν χρήματα στον ΕΦΚΑ και στις ΔΟΥ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των δικαιούχων.
2) Την άμεση εφαρμογή του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων.
3) Την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, για όσο διαρκέσει το πρωτοφανές αυτό σεισμικό φαινόμενο.
4) Την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
5) Την απαλλαγή μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και την διαδικασία καταβολής αποζημίωσης μισθωμάτων.
6) Την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως για παράδειγμα της δήλωσης Φ.Π.Α., της Α.Π.Δ., των παρακρατούμενων φόρων, κτλ.
Τα ανωτέρω μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλα τα νησιά που θίγονται από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση και για όσο αυτή διαρκεί μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τοπικές κοινωνίες.
Παρακαλούμε δε, να εγκριθούν άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων”.