“ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΗ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ”

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΗΣ

 

 

“Ανακοίνωση για τις εργασίες παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Πραγματοποιήθηκαν από τις 22 έως τις 26/10/2018 οι ετήσιες περιοδικές μετρήσεις και δειγματοληψίες του ΙΜΠΗΣ για την παρακολούθηση των φυσικο-χημικών παραμέτρων του ηφαιστείου. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών υλοποιήθηκαν:Δειγματοληψία των θερμών ρευστών των ατμίδων της Νέας Καμένης, σε πέντε (5) διαφορετικά σημεία εκδήλωσής τους.

Μετρήσεις της θερμοκρασίας των ατμίδων

Λήψη καταγραφών και αντικατάσταση του ψηφιακού καταγραφικού της μέγιστης θερμοκρασίας των ατμίδων (Εικόνα 1)

Μετρήσεις της ροής από το έδαφος του διοξειδίου του άνθρακα, σε 79 σημεία στην κορυφή της Νέας Καμένης και σε 18 σημεία στη Θήρα, κατά μήκος των ενεργών γραμμών Κουλούμπου και Καμένης

Καταγραφή της θερμικής κατάστασης του ανατολικού πρανούς του κεντρικού κρατήρα της νέας Καμένης (δίδυμος εκρηξιγενής χοάνη), με ψηφιακή κάμερα υπερύθρων υψηλής ευκρίνειας (εικόνα 2). Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων επιβεβαίωσαν την αδιατάρακτη κατάσταση ηρεμίας του ηφαιστείου.

Οι αναλύσεις των θερμών ρευστών των ατμίδων θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η ομάδα που πραγματοποίησε τις μετρήσεις και δειγματοληψίες αποτελείτο από τους Δρ. Γιώργο Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο ερευνητή του ΙΓΜΕ και Χρήστο Μυλωνά, τεχνικό του ΙΓΜΕ, τους Καθηγητές Orlando Vaselli και Barbara Nisi, από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας (Ιταλία)”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *