Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Πέθανε ένας έντιμος πολιτικός και ρηξικέλευθα σκεπτόμενος άνθρωπος

 

 

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, υπήρξε στη ζωή του υπόδειγμα ανθρώπου που επιφύλασσε για τον εαυτό του τη θέση του υπηρέτη των ιδεών του και όχι το αντίστροφο. Ένας άνθρωπος που “πλούτισε την ελληνική πολιτική ζωή, χωρίς να πλουτίσει από αυτήν. Διατηρώντας γερές ρίζες στον πολιτισμό και στιβαρή ιστορική μνήμη, έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια στην παραγωγική Ελλάδα, εκείνη που έχει αγαθά να προσφέρει, τη γη της και τα συνεταιριστικά σχήματα.

Πρεσβεύει την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ όλων των παραγωγικών και οικονομικών τομέων, με κοινό στόχο την κοινωνική ευημερία για όλους”.

Γνώρισα τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη την δεκαετία του ’80, χωρίς να τον γνωρίσω φυσικώ τω τρόπω. Ήταν ένας φίλος στις παρυφές της τότε παρέας που ήταν αφοσιωμένος στις, -παράξενες για κάποιους -απόψεις του θρυλικού “Ιταλού”.  Αλλά είχε ήδη, το δικό του μύθο που τον ακολουθούσε. Ο παντοδύναμος τότε, Ανδρέας Παπανδρέου δεν διανοούνταν να μην υπάρχει ο Χαραλαμπίδης στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Όσο κι αν προσπαθούσαν, κάτι λίγοι τότε, να θεωρήσουν κάτι τέτοιο ως “συμπαθή παραξενιά” του σχεδόν λατρευόμενου από τον κόσμο του Κινήματος, Ηγέτη του. Η αλήθεια είναι πως ο γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη Πόντιος, ήταν στιβαρό στοιχείο μιας άλλης πολιτικής θεώρησης του Ελληνισμού. Υπήρξε άλλωστε συνεπής αγωνιστής του ΠΑΚ και ένας από τους επτά που συνυπέγραψαν την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο το 1974. Χωρίς στη συνέχεια, να βάλει σταλιά νερό στο κρασί του.

Το  ΠΑΣΟΚ  του Σημίτη δεν το άντεξε  και δεν τον άντεξε .Το 1999 διέρρηξε οριστικά τους δεσμούς του, δημιουργώντας τον πολιτικό σχηματισμό “Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση” που μετείχε στις Βουλευτικές του 2000 (0,47%) και στις Ευρωεκλογές του ιδίου έτους (0,73%). Εγκατέλειψε τους κομματικούς σχηματισμούς, έχοντας ωστόσο (1994) προλάβει να υιοθετήσει ομόφωνα το Ελληνικό Κοινοβούλιο την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Αφοσιώθηκε στην ενεργό συγγραφή.

Η πρώτη εμφάνισή του στη Σαντορίνη, ήταν από το Σύλλογο Ποντίων του νησιού, που με πρόταση του Κύρου Παγκαλίδη, τον είχαν καλέσει για μια ομιλία, στο Μπελλώνειο. Μια σημείωση, ενδεικτικό του ήθους και της εντιμότητας του βίου του. Λίγο πριν την εκδήλωση, ο Κύρος Παγκαλίδης, με πλησιάζει διακριτικά και λέει: “Δημήτρη, σε παρακαλώ, στην παρουσίαση του Μιχάλη, κάνε μια αναφορά στα βιβλία που μπορούν να αγοράσουν όσοι θέλουν από το τραπέζι στην είσοδο. Από αυτά ζει, ούτε θέσεις, ούτε συντάξεις ούτε τίποτα, δεν έχει ζητήσει ποτέ από κανέναν”.

Aργότερα (2016) η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, κάνει μια εξαιρετική κίνηση που κοσμεί την ιστορική της πορεία. Καλεί τον Χαραλαμπίδη, για μια ομιλία-διάλεξη στη Σαντορίνη.

Για τα όσα εκπληκτικά και ρηξικέλευθα είπε, παραπέμπω στην μικρή σύνοψη, από τη Santonews.

Η “Α-ΘΕΗ” ΚΑΙ Η “Α-ΘΕΑΤΗ” ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

‘ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΗΡΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ’

 

 

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Συρίγος Ι. Ελευθέριος λέει:

    Τιμή και Δόξα στον σπουδαίο αυτόν Άνθρωπο, πιστός στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη του κινήματος ΠΑΣΟΚ, που τις διατήρισε μέχρι τον θάνατο του ακαίρεες, σε αντίθεση με πολλούς άλλους που ξεπούλησαν τα πάντα. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας διανοούμενος Αγωνιστής τον οποίο ευτυχήσαμε να τον δούμε και να τον ακούσουσουμε από κοντά στην εκδήλωση του 2016 στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Αιωνία η μνήμη του ακούραστου Αγωνιστή της Λογικής!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *