“50 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

50 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

1973-2023. Πενήντα χρόνια σήμερα από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που λαός και νεολαία βγήκαν στους δρόμους,ύψωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και ξένα στηρίγματα τους, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου από μαθητές,φοιτητές,οικοδόμους,απλούς ανθρώπους του λαού,που συνοδεύτηκε από μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις και πορείες, ήταν εκδηλώσεις κατά της χούντας με τα επίκαιρα όσο ποτέ συνθήματα ,Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, Ψωμί -παιδεία-ελευθερία ,δεν θα περάσει ο φασισμός, λαϊκή κυριαρχία -ανεξαρτησία.

Διεκδικήσεις που μέχρι και σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί .

Πενήντα χρόνια μετά και ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αντιλαϊκή πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια και στη φοβερή ακρίβεια,που υψώνουν ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην παιδεία,στην υγεία,στον πολιτισμό και την κοινωνική ασφάλιση.

Διαψεύστηκαν όσοι υποστήριζαν τότε ότι η χούντα είναι ανίκητη. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ο λαός όταν παλεύει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Ξέρουμε ότι για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Θα γυρίσει όμως.

Τιμάμε σήμερα όλους εκείνους τους αγωνιστείς που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Τιμάμε όλους αυτούς που συμμετείχαν στην ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου αλλά και όσους πάλεψαν κατά της δικτατορίας.

Δηλώνουμε περίτρανα την αντίθεσή μας κατά της κυβέρνησης, που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ΝΑΤΟικο ορμητήριο και εμπλέκει ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, στηρίζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά το κράτος -δολοφόνο του Ισραήλ, που κλιμακώνει αυτές τις μέρες την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Η συνέχιση του αγώνα είναι επιβεβλημένη για:

  • Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία, κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λάου και από τον πόλεμο στην Ουκρανία

  • Να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας

  • Την απομάκρυνση του Νατοϊκού ραντάρ από το νησί μας

  • Για ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών ,με την κατάργηση κάθε καταπίεσης και εκμετάλλευσης του λαού.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

Μαρία Αργυρού Ακυλινα Κόκκαλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *