ΑΓΙΟΣ ΑΒΕΡΚΙΟΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

 

  “Γιορτή Αγίου Αβερκίου – Γευστική δοκιμή εσοδείας 2024

 

Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και η Κάναβα Ρούσσος, συνεπείς στο ραντεβού τους με το θηραϊκό κοινό που συμμετείχε αθρόα στην περσινή εκδήλωση, διοργανώνει και φέτος τη γιορτή του Αγίου Αβερκίου, προστάτη του κρασιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το άνοιγμα των βαρελιών της νέας χρονιάς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της γιορτής του Αγίου, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00, στο οινοποιείο “Canava Roussos” στη Μέσα Γωνιά Επισκοπή Σαντορίνης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας εσοδείας οινοποιείων και ζυθοποιίας της Σαντορίνης, καθώς και Vinsanto 1979 της Κάναβας Ρούσσου.

Οι γνωστοί σεφ Κώστας Αγγελόπουλος, Γιώργος Δόσπρας και Τάσος Στεφάτος, θα ετοιμάσουν γευστικά εδέσματα, ενώ η βραδιά θα συνοδευτεί μελωδικά από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα Matronas Trio (Γιάννης Βαρβαρήγος – λαούτο, Φωτεινή Παπαδοπούλου – τραγούδι, Στέφανος Φίλος – βιολί), λαϊκό σχήμα που αποτελείται από τους Αγλαΐα Κουκουλιάκου (τραγούδι), Γιώργο Τονά (τραγούδι & μπουζούκι), Κώστα Τσικούρη (τραγούδι & κιθάρα), Βασίλη Χατζηπέτρο (τραγούδι & μπουζούκι), καθώς και τους μουσικούς Γιάννη Πανταζή (τσαμπούνα) και Γιάννη Κουέλη (κρουστά).

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ερευνητή Δρ. Δημήτρη Τάσκου με θέμα «Η αμπελουργική Σαντορίνη σε ένα περιβάλλον που αλλάζει».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Εστία Πύργου Καλλίστης.

 

“Στις 22 Οκτωβρίου η εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Οσίου Αβερκίου.
Ο Όσιος Αβέρκιος έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα. Διετέλεσε επίσκοπος Ιεραπόλεως στην Φρυγία (μεγάλη περιοχή της σημερινής βορειοκεντρικής Τουρκίας). Ονομάστηκε ισαπόστολος, διότι περιόδευσε και κήρυξε όπως και οι κορυφαίοι Απόστολοι του Χριστού. Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 72 χρονών.
Στη Σαντορίνη θεωρείται προστάτης άγιος του κρασιού, καθώς η εορτή του συμπίπτει χρονικά με το άνοιγμα των βαρελιών.

Απολυτίκιο. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Αποστόλων τον ζήλον έκμιμησάμενος, τη Εκκλησία έκλάμπεις ως εωσφόρος αστήρ, την θεόσδοτον ίσχύν φαίνων τοίς έργοις σοι· συ γαρ θαυμάτων ιερών, τάς δυνάμεις ενεργών, Άβέρκιε Ίεράρχα, προς ευσέβειας εισόδους,
τους πλανωμένους καθωδήγησας.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὡς ἀπαρχὰς.
Ὡς Ἱερέα μέγιστον, καὶ Ἀποστόλωv σύσκηvοv, ἡ Ἐκκλησία γεραίρει σε ἅπασα, ἡ τῶν πιστὼv Ἀβέρκιε, ἢv ταῖς σαῖς ἰκεσίαις περιφύλαττε μάκαρ, ἀκαταγώvιστον, ἐξ αἱρέσεως πάσης, καὶ ἄσειστοv πολυθαύμαστε.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΗΡΑΣ

 

Το 1770μΧ περίπου δημιουργείται το κίνημα των Κολλυβάδων. Αφορά σε κίνημα των Αγιορειτών πατέρων σχετικά με την μέρα που θα έπρεπε να τελούνται τα μνημόσυνα των νεκρών. Μια ομάδα των μοναχών υποστήριζε ότι θα έπρεπε να γίνονται Σάββατο ενώ άλλοι την Κυριακή. Μονές και πλήθος μοναχών διαφώνησαν και ως συνέπεια δημιουργήθηκε διάσπαση μεταξύ των. Οι αντιγνωμώντας κυρήχθηκαν αιρετικοί και εγκατέλειψαν το Άγιο Όρος. Σκορπόιστηκαν λοιπόν σε ‘ολη την Ελλάδα και κάποια ομάδα από αυτούς ήρθαν στην Σαντορίνη. Ένας από αυτούς ήταν ο μοναχός Αβέρκιος. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Γιάννη τον Μονόλιθο. Αργότερα όμως μετοίκησαν στα Ασκηταριά, στο Καμάρι, τα οποία ονομάστηκαν και Κολλυβάδικα. Είναι ένας οικισμός στην άκρη του βουνού, καλά οργανωμένος και με πολλές Σκήτες. Σήμερα ανήκει στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού.
• Στο βιβλίο του Μάρκου Αβέρκιου Ρούσσου “Σαντορίνη – Ήθη Έθιμα και Παραδόσεις” διαβάζουμε:
” Στις 22 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Αβερκίου, τα αφεντικά πήγαιναν στις κάναβες και σταύρωναν με βασιλικό που έπαιρναν από την εκκλησία, τα βουτσά και τις άφουρες και ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου, άνοιγαν τη σφήνα και δοκίμαζαν τα νέα κρασιά. Κατόπιν έστρωναν τραπέζι με κάθε λογής μεζέδες και ιδιαιτέρως ορτύκια και με τις παρέες των έτρωγαν, χόρευαν, και τραγουδούσαν όλη την ημέρα με λύρες και βιολιά και τσαμπούνες. Ήταν μια μέρα γεμάτη κέφι, πιοτό και τραγούδι. Όλοι έπρεπε να γλεντήσουν, να μεθύσουν με τα νέα κρασιά, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να ξεχάσουν τους καημούς και τα βάσανα για να ξαναρχίσουν πάλι τη δουλειά στο αμπέλι, το κλάδεμα το τύλιγμα το λάκισμα και το θειάφισμα μέχρι να έρθει πάλι η νέα βεντέμα….. η μεγάλη αυτή γιορτή της Σαντορίνης”

 

1974-2024
Εν Θήρα 22/10/2024 – οινοποιείο Κάναβα Ρούσσος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *