“H παράδοση που κληρονομήσαμε…»

Ομιλία της Καθηγήτριας Κλαίρης Παλυβού, σπουδαίας μελετήτριας της αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης

 

 

 

 

  “H παράδοση που κληρονομήσαμε…»

 

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας, η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η Εστία Πύργου Καλλίστης και το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας σας προσκαλούν στην ομιλία της κας Κλαίρης Παλυβού, Ομ. Καθηγήτριας ΑΠΘ και του κ. Δαμιανού Τσιδεμιάδη, MSc Σχεδιασμός φωτισμού (ΕΑΠ), Ba Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) με τίτλο «H παράδοση που κληρονομήσαμε…», το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20.30 στην πλατεία του Πύργου Καλλίστης.

 

Η παρουσίαση αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην συζήτηση που γίνεται σχετικά με τις μετα-μορφώσεις και τις παραμορφώσεις που υφίσταται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ταυτότητα της Σαντορίνης τα τελευταία χρόνια.

 

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας σχολιάζονται δυο έννοιες που, αν και διαφορετικές, εμφανίζονται συχνά ως συνώνυμες: παράδοση και κληρονομιά.  Έννοιες κοινωνικά ευαίσθητες, που αποτελούν την βάση πάνω στην οποία κτίζεται η ρητορική για την σχέση μας με το παρελθόν, αλλά και την βάση πάνω στην οποία η πολιτεία θεσμοθετεί, ελέγχει και σχεδιάζει το μέλλον. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται αφορούν κυρίως στην επιδερμίδα των κτηρίων (επιχρίσματα). Το δεύτερο μέρος εστιάζει στην έννοια του αρχιτεκτονικού φωτισμού εξωτερικών χώρων με έμφαση στον δημόσιο χώρο και τα όρια του με τον ιδιωτικό.  Μέσα από παραδείγματα από διαφορετικά σημεία της Σαντορίνης θα δούμε πως ο φωτισμός συμβάλλει στον τρόπο που προσλαμβάνουμε τον περιβάλλοντα χώρο και τις επιπτώσεις που έχει σ’ αυτόν.

 

Με εκτίμηση,

 

Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας

ΔΣ Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

ΔΣ Εστίας Πύργου Καλλίστης

Ψηφιακό Αρχείο Θήρας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *