To Vinsanto στην κορυφή που του αξίζει

Αφιέρωμα από το Forbes

 

 

 

Από το πιο διάσημο κρασί της Πορτογαλίας, το Port, μέχρι το ισπανικό Sherry μέχρι το κρασί Ice του Κεμπέκ, ήμουν πάντα μεγάλος θαυμαστής των εξαιρετικών επιδόρπιων κρασιών. Αλλά μέχρι να επισκεφτώ τη Σαντορίνη, δεν είχα ιδέα ότι το νησί είχε τη δική του θρυλική εκδοχή, το Vinsanto”.Είναι τα λόγια του διάσημου οινογνώστη και συγγραφέα ευπώλητων βιβλίων Larry Olmsted, μόλις ανακάλυψε το επιδόρπιο κρασί της Σαντορίνης.

Γράφοντας στο διεθνές περιοδικό Forbes, ο Olmsted, δείχνει μάλιστα καλά ενημερωμένος για την φύση και την ιστορία του Vinsanto. Γράφει: “…το μόνο κρασί με αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός Ελλάδας είναι το πολύ πιο γνωστό Vin Santo της Ιταλίας. Τα δύο είναι πολύ παρόμοια αλλά και εγγενώς διαφορετικά λόγω των υποκείμενων ποικιλιών σταφυλιών.

Το ιταλικό στιλ είναι μια σπεσιαλιτέ της Τοσκάνης και ένα από τα πολλά γλυκά ιταλικά τοπικά κρασιά που παρασκευάζονται με τη μέθοδο passito, στην οποία τα σταφύλια (συνήθως trebbiano και malvasia) ξηραίνονται σε σταφίδες για να συγκεντρωθεί η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, στη συνέχεια συμπιέζονται και ωριμάζουν σε μικρά ξύλινα βαρέλια με χώρο αέρα για παραγωγή καρυδιού, ποιότητας καραμέλας.

Το “άγιο όνομα”, που συνήθως γράφεται ως δύο λέξεις, έχει καταλήξει να σημαίνει ιερό κρασί, που πιστεύεται ότι κάποτε ήταν μέρος της Θείας κοινωνίας. Η μονολεκτική ελληνική εκδοχή έχει επίσης ιταλική προέλευση, Vino di Santorini, «Οίνος της Σαντορίνης», που δόθηκαν από Βενετούς κατακτητές κατά τον 12ο αιώνα. Το τοπικό όνομα μετατράπηκε με την πάροδο του χρόνου σε Vino Santo και στη συνέχεια, τελικά, Vinsanto”.

Στο μακροσκελές, αφιέρωμά του, σημειώνει ακόμα: “Στην Ιταλία γεύτηκα καλό, κακό και αδιάφορο Vin Santo, αλλά μόνο λίγοι οινοποιοί στη Σαντορίνη παράγουν το επιδόρπιο κρασί, και δοκίμασα τα περισσότερα από αυτά, και ήταν όλα εξαιρετικά. Το Ασύρτικο, η ειδική τοπική ποικιλία αμπέλου της Σαντορίνης, έχει καθεστώς ΠΟΠ στο νησί (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), το υψηλότερο επίπεδο περιφερειακής διασφάλισης ποιότητας που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις μεγαλύτερες «επικυρώσεις» τροφίμων στον κόσμο”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *