Έγιναν νόμος οι σαρωτικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Παρά τις αντιδράσεις των Δημάρχων

 

 

 

 

 

Με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος πέρασε τελικά από τη Βουλή το Νομοσχέδιο που επιφέρει σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα στις σοβαρότερες αλλαγές είναι η κατάργηση περίπου 500 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως τα ΚΑΠΗ, που μεταφέρονται στο οργανόγραμμα των δήμων.

  Η κατάργηση συμπεριλαμβάνει τις Οικονομικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι δήμοι ασκούσαν κοινωνική πολιτική, καθώς και τις σχολικές επιτροπές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος.

 

 

Ανάμεσα στις άλλες αλλαγές, για τα δημοτικά συμβούλια περιορίζεται σε μόλις μία η υποχρεωτική διά ζώσης συνεδρίαση (δηλαδή με φυσική παρουσία όλων των αιρετών) τον μήνα, με τις υπόλοιπες συνεδριάσεις να μπορούν να γίνονται είτε με τηλεδιασκέψεις είτε με μικτό τρόπο (με τηλεδιάσκεψη και φυσική παρουσία). Επίσης, η Αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να ζητήσει μόνο ένα θέμα εκτός Ημερησίας Διάταξης, από τον επικεφαλής της κάθε παράταξης και αυτό να συζητηθεί, μόνον εφόσον η πλειοψηφία του σώματος.

 

Τέλος, με χωριστή τροπολογία-προσθήκη το Υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγει το δρόμο για την εναλλαγή Δημάρχων και Περιφερειαρχών στην ίδια αυτοδιοικητική περίοδο. Αυτό σημαίνει πως ο επικεφαλής μπορεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, αλλά να ενταχθεί ως Δημοτικός Σύμβουλος, λαμβάνοντας τη θέση του αντικαταστάτη του και λογιζόμενος ως πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *