ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΥΚΟΝΟΣ: ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ Ή ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ;

  “Προβληματισμό προκαλούν τα δημοσιεύματα και οι δύσθυμες δηλώσεις “ειδημόνων” και ειδημόνων του τουρισμού σε αντίστιξη με τα επίσημα στοιχεία. Την ώρα που κάποιοι κάνουν εσχατολογικές προβλέψεις για το “τέλος του ελληνικού τουρισμού” την αναπότρεπτη κρίση ταυτότητας και τη δραματική πτώση του αριθμού των τουριστών, έρχονται τα επίσημα στοιχεία που δεν δικαιολογούν τόσο ζοφερές διαπιστώσεις. Και το περινούστατο κλαψούρισμα, αυτοτροφοδοτείται εντοπίζοντας περιστατικά αιχροκέρδειας, κακών συμπεριφορών και άλυτων προβλημάτων στις υποδομές. Πράγματα υπαρκτά, που όμως είτε δεν αποτελούν κανόνα, είτε σχετίζονται με με μια -επονείδιστη σίγουρα- στασιμότητα, αλλά όχι χειροτέρευση.

  Τελευταίο δείγμα είναι μια έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που αξιοποιεί και αναλύει στοιχεία από τον διεθνή Οργανισμό GRI (Global Reporting Initiative) ο οποίος ασχολείται με τη συλλογή, επεξεργασία και παρουσίαση δεδομένων για διάφορους τομείς αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

  Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του GRI, στον τομέα αξιολόγησης της τουριστικής εμπειρίας από τους ίδιους τους επισκέπτες οι “υπερθολωμένοι” προορισμοί Μύκονος και Σαντορίνη, κατέχουν τα πρωτεία στο βαθμό ικανοποίησης των -πραγματικών, όχι δυνητικών- επισκεπτών τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το GRI και το ΙΝΣΕΤΕ, η Μύκονος κατέγραψε δείκτη ικανοποίησης 92%, η Σαντορίνη 90%, ενώ το Σαιν Τροπέ (87%) η Σαρδηνία και η Ίμπιζα (86%) ακολουθούν. Αλλά και στο κρίσιμο Value/price δηλαδή την αντιστοιχία ποιότητας προς τιμή η Μύκονος έχει 94%, η Σαντορίνη 91%. Έπονται το Σαιντ Τροπέ με 86%, η Σαρδηνία με 85% και η Ίμπιζα με 84%.

Στην εξυπηρέτηση η Μύκονος με 96%, η Σαντορίνη με 93% και ακολουθούν το Σαιντ Τροπέ με 91%, η Σαρδηνία και η Ίμπιζα με 88% αντίστοιχα.

Στην κατηγορία της καθαριότητας στην πρώτη θέση βρίσκονται η Μύκονος με 99% και ακολουθούν η Σαντορίνη και η Σαρδηνία με 93% αντίστοιχα και το Σαιντ Τροπέ με 92%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ίμπιζα με 88%.

Στην κατηγορία της τοποθεσίας/αξιοθεάτων στην πρώτη θέση βρίσκονται η Μύκονος με 95% και ακολουθεί η Σαντορίνη με 94%. Έπονται το Σαιντ Τροπέ με 93% και η Σαρδηνία με 91% και η Ίμπιζα με 88%. Μόνο στην κατηγορία φαγητού-ποτού στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σαρδηνία με 80%. Ακολουθούν χαμηλότερα η Ίμπιζα με 79% και η Σαντορίνη με 69%.

Όπως μάλιστα αναφέρει ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος” και το in.gr  :“Οι διακρίσεις της Μυκόνου και της Σαντορίνης δεν είναι μόνο φετινές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πέρυσι τον Ιούλιο η Σαντορίνη κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης με 90,3%, έναντι όλων των προορισμών. Η Μύκονος ήταν στη δεύτερη θέση με 87,7% και ακολουθούσαν  Σαιν Τροπέ (85,2%), Σαρδηνία (84,7%) και Ίμπιζα (83,3%)”.

 

Άρα;. Οι άλλοι πάνε χειρότερα και όλα είναι καλά;. Ασφαλώς όχι. Απλά αντί για το συνεχές κλαψούρισμα πρέπει όλοι να εμφορούνται από περίσκεψη και ενάργεια για το μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *