ΞΑΝΑΓΥΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

 

 

 

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την διορθωτική ρύθμιση για τις Οικονομικές Επιτροπές. Προηγήθηκε η απόφαση-σταθμός του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανέτρεψε τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου, η οποία νόθευε τη λαϊκή βούληση-εντολή. Έτσι ο τωρινός υπουργός κ. Βορίδης αναγκάζεται να αντικαταστήσει τις επίμαχες διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Η εξέλιξη θα είναι να επανέλθουν η κακώς εκχωρημένες αρμοδιότητες των επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και να γίνει η σύνθεση τους με το σύστημα της απλής αναλογικής. υπάρχει όμως μια ακόμα σοβαρή παράμετρος.  Το ΣτΕ ορίζει ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους 332 Δήμους  και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Β΄έβαια αυτό αποτελεί μια μικρού αντικρίσματος απόφαση, καθώς οι επόμενες αυτροδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και πλήρη παντοδυναμία των Δημάρχων που θα εκλεγούν στον Δεύτερο γύρο. Αυτοί, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα λάγουν στον πρώτο γύρο, θα έχουν υπό τον έλεγχό τους τα 3/5 των εδρών τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στις επιτροπές και τους δημοτικούς οργανισμούς.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *