6 ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

 

 

 

“Αυξήθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες για τη Σαντορίνη

Ανακοινώθηκε χτες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, η βράβευση ακτών και μαρίνων με «Γαλάζια Σημαία» για το 2017.

H Σαντορίνη αύξησε τις Γαλάζιες Σημαίες της από 4 πέρυσι σε 6! Περίσσα, Περίβολος, Άγιος Γεώργιος, οι 2 στο Καμάρι και Βλυχάδα αποτελούν για το 2017 ακτές με «Γαλάζια Σημαία». Η Ελλάδα κατατάχθηκε 2η Παγκοσμίως σε ακτές με «Γαλάζια Σημαία», ενώ οι Κυκλάδες βρίσκονται στην τρίτη θέση των Ελληνικών Δήμων με 35 σημαίες – αυξημένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν 30.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, συμπληρώνοντας φέτος 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Τα κριτήρια βράβευσης ομαδοποιούνται από το Πρόγραμμα σε τέσσερεις κύριους άξονες (βλέπε: www.blueflag.gr/about): 1) Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, 2) Ποιότητα νερών κολύμβησης, 3) Περιβαλλοντική Διαχείριση, 4) Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. Η εκπλήρωση του συνόλου των κριτηρίων (33 για τις ακτές) που εντάσσονται στους ανωτέρω άξονες απαιτεί ένα πλήθος ενεργειών και εργασιών από το φορέα διαχείρισης των ακτών ενώ το σύνολο των ενεργειών αυτών πρέπει να γίνεται για κάθε τμήμα ακτής που στοχεύει στη βράβευση και έχει ισχύ για ένα έτος.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, των προσφερόμενων υπηρεσιών στην ακτή και τη γύρω περιοχή της, της περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης των ακτών αλλά και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού. Είναι το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού. Η βράβευση των πολυσύχναστων τουριστικών ακτών της Σαντορίνης με το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο Σύμβολο Ποιότητας (“Quality Label”) της «Γαλάζιας Σημαίας» επιφέρει μια διάκριση διεθνούς εμβέλειας και κύρους και κατά συνέπεια αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού συνολικά.

Έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του Διεθνούς Προγράμματος, η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. ήδη από τις αρχές του 2012 προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι δύο πολύ τουριστικές ακτές του νησιού (Καμαρίου και Περίσσας) να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στο Πρόγραμμα και τελικά να βραβεύονται με τη «Γαλάζια Σημαία» τα πέντε τελευταία έτη (2012-2016). Προς την ίδια κατεύθυνση η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. προχώρησε στη διαδικασία προετοιμασίας της ακτής Αγίου Γεωργίου κατά την κολυμβητική περίοδο του 2015 ώστε τελικά να βραβευτεί κατά το έτος 2016, ενώ για το έτος 2017 επιτεύχθηκε η βράβευση της ακτής του Περιβόλου και της Βλυχάδας.

Ένας από τους βασικούς στόχους της δημοτικής επιχείρησης ήταν η βράβευση με «Γαλάζια Σημαία» όλων των τουριστικών ακτών που διαχειρίζεται (Καμάρι, Περίσσα, Περίβολος, Άγιος Γεώργιος και Βλυχάδα), στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε φέτος. Η Γαλάζια Σημαία, ως Σήμα Ποιότητας, αποτελεί μία διαρκής προώθηση του προορισμού και χρησιμοποιείται μέσω των καναλιών τουριστικής προβολής τόσο από το Δήμο Θήρας όσο και από την ιδιωτική επαγγελματική δραστηριότητα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *