Για το πως, πρώτος ο πτέραρχος Κουρής (μετέπειτα Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) έδωσε λύση, για την προμήθεια του ειδικού καυσίμου. Φυσικά και με πηχυαίο τίτλο, τον Υφυπουργό Υγείας (επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) Αθανάσιο Γιαννόπουλο, που έδωσε την αυτονόητη, αλλά τόσο κυνηγημένη ως τότε, λύση σχετικά με το καθεστώς πτήσεων. Σε μια εποχή που το «αεροπλανάκι του Τελεφερίκ» όπως το λένε όλοι στη Σαντορίνη, πετούσε σαν ιδιόκτητο μέσον ενός χομπίστα. Που πλήρωνε σπατόσημο. Που κάμποσες φορές, οι συνοδοί γιατροί έπρεπε να γυρίσουν με πτήση της γραμμής γιατί δεν επιτρεπόταν να ξανάρθουν πίσω με το αεροπλανάκι.
Για την επιεικώς ανόητη, απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αποτρέψει τη χρήση του από το Νοσοκομείο, επειδή δεν πληρούσε λέει τις απόλυτες προδιαγραφές.
Γιατί το Υγειονομικό Αεροσκάφος της Σαντορίνης, αυτό το πολύτιμο απόκτημα του νησιού, πρέπει να πετάει και να σώζει. Αλλά ζωές, όχι πολιτικές καριέρες.
Όμως, οι πρόσφατες πανηγυρικές, γεμάτες στόμφο, έπαρση και ασεβή άγνοια, ανακοινώσεις, ξεπερνούν τα πάντα. Αποτελεί Ύβρι προς την πρόσφατη ιστορική μνήμη, και καταφανή περιφρόνηση προς την Ιδρυτική Πράξη του Ιδρύματος, όταν οι δωρητές τόνιζαν πως το Ίδρυμα θα πρέπει να μείνει έξω από κάθε πολιτική εκμετάλλευση.
«Πρώτη αεροδιακομιδή με το αεροπλανάκι του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού
Η υπόσχεσή μου στον Πρόεδρο του Ιδρύματος και στους Σαντορινιούς, δεν έμεινε στα λόγια και έγινε πραγματικότητα εχθές 28 Απριλίου 2023» γράφει με «συνέπεια λόγων και έργων» η σελίδα «Γενικό Νοσοκομείο Θήρας» στο Facebook.
Αλήθεια;. Και οι δεκάδες πτήσεις που έγιναν επί διοικήτριας Μαρίας Μαυρικάκη, ήταν ασήμαντες, πρωθύστερες ή ανύπαρκτες;. Πως λοιπόν ήταν «πιλοτική πτήση», όταν είχαν γίνει τόσες πριν; (για το Νοσοκομείο πάντα, επειδή αν μετρήσουμε από το 1996 έχουν φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό).
Ναι, επί Πανοτόπουλου, Σαλίβερου, Μαλαματένιου και Διαμαντόπουλου, δεν υπήρχε, λόγω των εραλδικών αγκυλώσεων του Υπουργείου Υγείας, η νόμιμη δυνατότητα πτήσεων. Χωρίς να φταίνε οι συγκεκριμένοι διοικητές του Νοσοκομείου.
Τώρα λοιπόν, ξημέρωσαν οι μέρες της συνέπειας λόγων και έργων. Αλλά ας δούμε κάποια ερωτηματικά, στα οποία η νέα Διοίκηση δέον όπως δώσει απάντηση.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του Ιδρύματος, το γνώριζαν;. Το γνωρίζουν;. Ρωτήθηκαν για το νέο καθεστώς, αν υπάρχει τέτοιο;. Συναίνεσαν;. Συνεδρίασαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων που ex officio λόγω της καταστατικής πρόνοιας του Ιδρύματος, απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο;. Είπαν ανεπιφύλακτα ναι;.
- Με ποιο καθεστώς θα πετάει τώρα πια;. Με το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ;. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, σε όσα στο παρελθόν είχαν -κάκιστα- υποστηριχθεί περί μη πλήρους συμμόρφωσης στους κανόνες εξοπλισμού και λειτουργίας των πτητικών υγειονομικών μέσων;. Παρακάμπτεται η Εγκύκλιος Γιαννόπουλου, που προέβλεπε πως το «Αεροπλανάκι» πετάει με την απλή έγκριση του Ιατρού ΕΣΥ που έχει υπηρεσία, τη στιγμή της αναγκαιότητας;.
- Ο νέος πιλότος, από ποιόν προσλήφθηκε;. Με ποια διαδικασία;. Από το Ίδρυμα, από κάποιον άλλον ή είναι εθελοντής;. Με ποιο προσοντολόγιο;. Είναι επαγγελματίας πιλότος ή -όπως ακούγεται και δέον όπως διαψευστεί αρμοδίως- απλός κάτοχος ερασιτεχνικού διπλώματος πτητικής ικανότητας;.
- Τον πληρώνει μήπως το Ίδρυμα, όπως τον Γιάννη Γρατσία ή κάποιος άλλος φορέας;. Διότι το αεροσκάφος ανήκει ιδιοκτησιακά στο Ίδρυμα «Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού» που πληρώνει το κόστος πτητικής του επάνδρωσης, τους φόρους, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και την αντικατάσταση όποτε χρειάστηκε στο παρελθόν ή χρειαστεί στο μέλλον.
- Η εμπλοκή του όποιου Δημόσιου Φορέα, συνεπάγεται ότι αυτός θα δίνει την εντολή απογείωσης και από που;. Τοπικά (από το Νοσοκομείο) ή Κεντρικά από το Κέντρο Επιχειρήσεων;.
- Η εμπλοκή του όποιου Δημόσιου Φορέα, σημαίνει πως θα συμμετέχει και στα έξοδα, τις αμοιβές των πιλότων και την λειτουργική συντήρηση ή θα αφορά μόνο τη νομική Αιγίδα;.
Τελευταίο και Επαναλαμβανόμενο ερώτημα: Το ξέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Τελεφερίκ, αυτό που αποφασίσατε και σπεύσατε αυτάρεσκα ως κορυβαντιώντες να αναγγείλετε;.
(Τονίζω εξ αρχής και κάτι άλλο. Για το πολύτιμο αεροσκάφος της Σαντορίνης, είμαι ευγνώμων, όχι μόνο ως κάτοικος αυτού του νησιού αλλά και επειδή μια πτήση του σχεδόν με ξανάφερε στη ζωή, όταν -όπως μου είπε μετά ο θεράπων γιατρός μου-, είχα μόλις 3-5% πιθανότητες επιβίωσης. Γι αυτό το θέλω εδώ, μόνιμο, νόμιμο και απόκτημα για τον κάθε πολίτη).
Και για να μην σας μένει αμφιβολία σας παραθέτω και τα δημοσιεύματα από αυτήν τη σελίδα (στο τέλος θα δείτε και συνδέσμους λίγων αναρτήσεων) όταν υπενθυμίστηκε η υποτιθέμενα ορθολογική λύση του ΣΥΡΙΖΑ για το υγειονομικό αεροσκάφος..
Έγραφα λοιπόν τότε προς την ΟΜ Σαντορίνης ΣΥΡΙΖΑ:
«Λοιπόν. Το αεροπλανάκι, δεν το δίνω σε κανέναν. «Ποιος είσαι εσύ;», θα μου πείτε. Τίποτα. Μια μοναχική φωνή, που πάνω από 20 χρόνια κάνει ρεπορτάζ γι’ αυτό το αεροπλανάκι.
Που ξέρει πως πετούσε με άνεμο πάνω από 10 μποφόρ, για να σώσει μια έγκυο και το έμβρυό της, τη στιγμή που το ΕΚΑΒ, δεν σήκωνε κουβέντα. Τιμώ το ΕΚΑΒ. Αλλά για όσους θυμούνται, μετά τις τραγωδίες της Ικαρίας και της Ανάφης (εκεί χάθηκε, η πρώην γιατρός του Κέντρου Υγείας Θήρας Σοφία Μπεφόν), είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί.
Που έχει μάθει, όλη την ιστορία του. Αν την έγραφα, θα είχε το μέγεθος των «Αδελφών Καραμαζώφ».
Μόνο, ένα: το δοκιμάσαμε, το ΕΚΑΒ. Δοκιμάσαμε και τα νεύρα μας τότε, με τα «να δούμε… ξαναδείτε το περιστατικό… γίνεται κατάχρηση πτήσεων». Δεν το εμπιστεύομαι σε κανέναν. Μόνο, σε αυτό που προέβλεπε η εγκύκλιος Αθανασίου Γιαννόπουλου (Υφυπουργού, επί ΝΔ Καραμανλή). Το αεροσκάφος θα απογειώνεται, με εντολή του Ιατρού ΕΣΥ, που είναι σε υπηρεσία εκείνη την ώρα στο Κέντρο Υγείας Θήρας .
Λοιπόν. Αφήστε, τα επικοινωνιακά αυτογκόλ. Εμείς το έχουμε, εμείς το πληρώνουμε, εμείς το θέλουμε σε ετοιμότητα.
Ακόμα και πεντάστερο κρατικό να το κάνουν, εγώ δεν θέλω. Γιατί κρατικό είναι και τώρα. Στον ευρύτερο, δημόσιο τομέα, ανήκει. Αλλά, υπό τοπικό έλεγχο. Ξαναδιαβάστε λίγο τον Μανώλη Γλέζο, για την άμεση δημοκρατία».
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΡΑΣ, ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ «Λ&Ε ΝΟΜΙΚΟΥ», ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΝΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ
https://santonews.com/ti-symveni-me-to-ygionomiko-aeroskafos.html