Ζητήματα Δασικών Χαρτών στις Κυκλάδες

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Συρμαλένιος

 

 

 

 

  “Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Ζητήματα Δασικών Χαρτών στις Κυκλάδες»

Όπως αναφέρει η ερώτηση,είναι γνωστό ότι με το άρθρο 48, παρ. 10 του ν. 4685/2020, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών όλης της Χώρας, είτε επρόκειτο για ήδη κυρωμένους, είτε αναρτημένους, είτε προς ανάρτηση, καταργώντας έτσι όλη τη διαδικασία ανάρτησης που είχε ολοκληρωθεί κατά 55% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 

 

  Στις Κυκλάδες, μετά την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, επανήλθαν στο προσκήνιο τα σοβαρά χρόνια προβλήματα που αφορούν στο χαρακτηρισμό μεγάλου μέρους χορτολιβαδικών εκτάσεων και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών. Τα παραπάνω ζητήματα έχουν προκαλέσει πολλή μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες των Κυκλάδων, διότι διαπιστώνουν ότι με την ανάρτηση των χαρτών σημαντικό τμήμα των εκτάσεων τους χαρακτηρίζονται ως δασικές και κατά συνέπεια δημιουργούνται ζητήματα ιδιοκτησίας.

 

 

  Όμως για την επίλυση των ζητημάτων χαρακτηρισμού των εκτάσεων που καλύπτονται αποκλειστικά από φρυγανική βλάστηση στις 13/5/2019 εκδόθηκε Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Σ. Φάμελλου περί αποδοχής της γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβούλιου Δασών που διευκρίνιζε ότι οι εκτάσεις χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές, κατά την παρ. 5α του άρθρου 3 του ν. 998/1979, ενώ το Μάιο του 2019 κατατέθηκε νομοσχέδιο που έλυνε το ζήτημα, αλλά λόγω των εκλογών του Ιουλίου δεν ψηφίστηκε.

 

  Τον Οκτώβριο του 2020 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Τροπολογία, με τις διατυπώσεις διάταξης του ως άνω σχεδίου νόμου για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων, στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, που σημειωτέον είχε και την απόλυτα σύμφωνη γνώμη και του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων. Η τροπολογία αυτή έγινε καταρχήν φραστικά δεκτή στη συζήτηση στη Βουλή από τον τότε Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά και υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα λυνόταν μέχρι το τέλος του 2020. Αντίστοιχη τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το Μάρτιο του 2021.

 

  Με δεδομένο ότι τα οξύτατα προβλήματα αναδείχθηκαν και πάλι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και επειδή οι πολίτες των Κυκλάδων αλλά και όλων των άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ο Νίκος Συρμαλένιος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να δώσει άμεσες και οριστικές λύσεις τόσο στα ζητήματα χαρακτηρισμού στους δασικούς χάρτες των εκτάσεων που καλύπτονται από φρυγανική βλάστηση και εν γένει στα θέματα χαρακτηρισμού των χορτολιβαδικών εκτάσεων όσο και αν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων, στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, έτσι ώστε οι πολίτες να κατοχυρώσουν οριστικά την ιδιωτική τους περιουσία.

 

 

  Επίσης, εάν προτίθεται να παρατείνει τις προθεσμίες ανάρτησης των δασικών χαρτών και κατάθεσης των αντιρρήσεων σχετικά με τους δασικούς χάρτες, δεδομένου ότι εντός της πανδημίας είναι σχεδόν ανέφικτο οι πολίτες να μελετήσουν όσα ζητήματα αναφύονται αλλά και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *