«ΖΗΜΙΩΣΑΤΕ ΤΗ ΓΕΩΘΗΡΑ ΚΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ Γ. ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΗ ΘΗΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ»

 

 

 

 

 

 

“Σε απάντηση στα αβάσιμα ή επεξεργασμένα κατά το δοκούν δημοσιεύματα, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ της Σαντορίνης , και προς αποκατάσταση της αλήθειας με σκοπό την ορθή ενημέρωση των Δημοτών μας, παρατίθενται τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία αντλήθηκαν από τους ισολογισμούς που δημοσιεύτηκαν τα έτη 2016, 2017 και 2018.

 

 

Σχετικά με τις οικονομικές χρήσεις των προηγούμενων ετών τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

 

  • οικονομικό έτος 2016 ζημιές ύψους – 4.313,71€
  • οικονομικό έτος 2017 ζημιές ύψους – 107.677,15€ Επομένως, αναγκαστικά το 2018 εντέχνως έπρεπε να εμφανίσει λογιστικά κέρδη (2.274,51€), γιατί σε διαφορετική περίπτωση, βάση του νόμου που διέπει την συγκεκριμένη μορφή δημοτικών επιχειρήσεων, θα έπρεπε να σταματήσει την λειτουργία της.

 

 

Σχετικά με τους λογιστικούς όρους που χρησιμοποιήθηκαν, προφανώς ο συντάκτης και εντολοδόχος του κ. Ζώρζου, δεν είναι εξοικειωμένος. Θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι η Καθαρή Θέση είναι ένα τρόπος μέτρησης της αξίας μιας επιχείρησης και υπολογίζεται αφαιρώντας από το Ενεργητικό, τις Υποχρεώσεις της. Δείχνει δηλαδή, τη λογιστική αξία που θα προκύψει και θα απομείνει στους μετόχους, αν πουληθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.

 

 

Tην τελευταία τριετία η διοίκηση της εταιρίας είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της αξίας (καθαρή θέση) της Δημοτικής επιχείρησης κατά 107.677,15€. Από 493.373,29 που ήταν το 2016 την καταντήσατε να φτάσει στα 385.696,14€ το 2018 και το τραγελαφικό είναι ότι καυχιέστε κιόλας. Στη συγκεκριμένη Δημοτική επιχείρηση, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων σας την τελευταία τριετία, πραγματικά μας μπερδεύουν… μειώσατε την καθαρή αξία της επιχείρησης κατά 107.677,15€, μειώσατε τα χρηματικά διαθέσιμα κατά 138.588,47€, την ζημιώσατε κατά 109.716,35€ και ωστόσο πανηγυρίζετε!

 

Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση δεν μπορείτε να επικαλεστείτε ότι είστε υπέρ των επενδύσεων, μιας και η καθαρή θέση της επιχείρησης μειώθηκε κατά 107 χιλιάδες αλλά ούτε υπέρ της αποταμίευσης, καθώς και εκεί, η μείωση ανέρχεται στο ποσό των 138 χιλιάδων. Σχετικά με την αναφορά στο δημοσίευμα για την προμήθεια «έντυπων ενημερωτικών φυλλαδίων του Ηφαιστείου», και τον από μέρους μας προβληματισμό σχετικά με την χρονική περίοδο (Αύγουστος του 2019) που πραγματοποιήθηκε η εν λόγω δαπάνη, σας γνωρίζουμε τα εξής: Η διενέργεια αυτής της δαπάνης ήταν, αν μη τι άλλο, άκομψη από την στιγμή που γνώριζε η απερχόμενη διοίκηση, ότι, σε 30 ημέρες θα έληγε η θητεία της. Γνώριζε επίσης, την ύπαρξη αποθέματος στις αποθήκες, και την παλαιότητα της μακέτας των φυλλαδίων χωρίς καμία ανανέωση του εντύπου, το οποίο είναι προίκα από την ΔΕΠΟΤΑΘ, δηλαδή προ δεκαπενταετίας. Αναλυτικότερα, για την άκαιρη, άσκοπη και χωρίς όφελος δαπάνη τον Αύγουστο του 2019, φυλλαδίων, ύψους 11.284,00€ με Φ.Π.Α. (πενταπλάσιο ποσό σε σύγκριση με την κερδοφορία της επιχείρησης το 2018) {140.000 φυλλάδια Χ 0,0806€ (τιμή μονάδας) = 11.284,00€} στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, υπήρχε απόθεμα από την προηγούμενη προμήθεια, που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2018 ύψους 10.416,00€ με Φ.Π.Α. {140.000 φυλλάδια Χ 0,0744€ (τιμή μονάδας)=10.416,00€}.

 

 

Η μοναδική δικαιολογία, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα για την πραγματοποίηση της δαπάνης, είναι ότι ήταν επαναλαμβανόμενη! Καμία αναφορά στην αναγκαιότητα ή την κάλυψη κάποιας πραγματικής ανάγκης της επιχείρησης. Όποτε, εύλογα προέκυψαν ερωτήματα όπως: η ορθότητα της δαπάνης και η προσαύξηση κατά 8,5% του κόστους του εντύπου,(αγορά 2018=0,0744 και αγορά 2019=0,0806) .

 

 

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι είναι αβάσιμη η λογική, ότι είμαστε στο απυρόβλητο μόνο και μόνο επειδή γινόταν… « το έκαναν οι προηγούμενοι, άρα μπορούμε και εμείς». Ένα επαναλαμβανόμενο λάθος, όπως θα χαρακτηρίζαμε τη συγκεκριμένη δαπάνη, πρέπει να διορθώνεται. Σχετικά με τις υποδείξεις, που αφορούν στη στρατηγική, η οποία θα ακολουθηθεί από την ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., καλό θα ήταν να είχαν δρομολογηθεί έγκαιρα και επί των ημερών σας. Σας διαβεβαιώνω σαν πρόεδρος, ότι όλα τα θέματα που είχατε αμελήσει και παγώσει στο παρελθόν, εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει να τα δουλεύουμε με σκοπό την υλοποίησή τους.

 

Μας χαροποιεί το γεγονός, ότι καταλάβατε έστω και καθυστερημένα, ότι οι Δημοτικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν αναπτυξιακό ρόλο στο νησί, παραβλέποντας το γεγονός, ότι τις είχατε ανενεργές και με μοναδικό σκοπό την επαναλαμβανόμενη (κατά ομολογία σας) διαδικασία αφαίμαξης. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες, ότι εδώ κι 9 χρόνια η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. απλά διαιώνιζε πρακτικές και διαδικασίες τις πάλαι πότε ΔΕΠΟΤΑΘ. Μας στεναχωρεί το γεγονός, ότι δεν παραλάβαμε έστω και μισή μελέτη γύρω από θέματα parking, αντιθέτως δίνουμε μάχη, για να κερδίσουμε το parking της Οίας, το οποίο χάθηκε επί των ημερών σας. Προς ενημέρωση των δημοτών και για την αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων, σας γνωστοποιούμε ότι θα κάνουμε, ό,τι είναι δυνατόν για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. Στόχος μας είναι, να την μετατρέψουμε σε μοχλό ανάπτυξης για τον δήμο, που σαν αποτέλεσμα θα έχει την αναβάθμιση της διαβίωσης των κατοίκων στο νησί και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παγκοσμίως.

 

 

Μέλημα της νέας διοίκησης είναι η αδιάκοπη και καθημερινή εργασία για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Η συγκεκριμένη απάντηση δίδεται παραβιάζοντας την πάγια τακτική μου, η οποία είναι να μην απαντώ σε αβάσιμα δημοσιεύματα. Ωστόσο, εάν αναγκαστώ να επανέλθω, σας γνωρίζω ότι, θα υπάρξει φωτογραφικό υλικό και κοστολογήσεις δαπανών της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. επί ημερών δημαρχίας Ν. Ζώρζου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *