ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΜΜΟΥΔΙ ΟΙΑΣ

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΥΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ “ΣΑΡΩΝΟΥΝ” ΤΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ

 

 

 

 

“Δεκάδες ερωτήματα σχετικά με το περιβάλλον και τις επιπτώσεις από την περιβαλλοντική ρύπανση καλούνται να απαντηθούν τα επόμενα χρόνια.

– Πώς θα είναι το περιβάλλον μας στο μέλλον;

– Πόσο ενημερωμένοι είμαστε στις επιπτώσεις από την περιβαλλοντική ρύπανση;

– Ποιες υποδομές, στη σύγχρονη πόλη, θα είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και θα περιβάλλονται από υγιή φύση;

– Μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να εγγυηθεί την περιβαλλοντική συντήρηση;

– Είμαστε όλοι σε θέση να περιορίσουμε την χρήση των πλαστικών που ρυπαίνουν;

– Τι κάνουμε ως ζωντανά κύτταρα του πλανήτη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Στην ανάγωγη του ως μείζον θέμα οι πρώτες απαντήσεις που δίνονται, παράλληλα με τους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, υποδεικνύουν την ενεργοποίηση της ατομικής ευθύνης, στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης ρυπογόνων ειδών, όπως τα πλαστικά μιας χρήσης, που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα με γεωμετρική πρόοδο.

Το “Dive In Action” αναλαμβάνοντας δράση από τις πρώτες μέρες του 2019, τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε 5 ακόμα νησιά των Κυκλάδων, εστιάζει σε δυο βασικά προγράμματα σε συνεργασία με το Sea ChangeGreek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά σε στοχευμένες δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών, εκεί όπου καταλήγουν και φαινομενικά γίνονται αόρατες μεγάλες ποσότητες πλαστικών προϊόντων και το δεύτερο πρόγραμμα στην άμεση ενημέρωση για την μείωση τους και τρόπους για την αφαίρεση τους από την ζωή μας.

Πριν τον απολογισμό των δράσεων του “Dive In Action” για το 2019, τρίτος σταθμός στη Σαντορίνη μετά τον Ταξιάρχη και τις Αποθήκες – Caldera Beach είναι ο πολυσύχναστος όρμος του Αμμουδίου στην Οία.

– Τη Δευτέρα 11 Νοέμβριου, στον απόηχο της σαιζόν καθαρίζουμε το βυθό στο Αμμούδι.

Θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2 καταδύσεις οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με τον προγραμματισμό της κίνησης των σκαφών με επιτήρηση από την επιφάνεια και σήμανση πλωτήρων επιφανείας. Στις βασικές 2 καταδύσεις με όλες τις ομάδες θα γίνει συλλογή πλαστικών και ελαφρών αντικειμένων και στη συνέχεια θα ανελκυστούν τυχόν μεγαλύτερα αντικείμενα.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 10.00 έως τις 17.00 με τη συνδρομή στην αποκομιδή των απορριμμάτων της εταιρείας Hellenic Waste Management που θα παραλάβει τα απορρίμματα εφόσον διαχωριστούν και καταγράφουν στην προβλήτα. Η δράση αφορά κυρίως τεχνικά καταρτισμένους δύτες στην συλλογή συγκεκριμένων ρυπογόνων ειδών και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση γίνεται με ενδεδειγμένα περιβαλλοντικά εργαλεία και οδηγίες που εναρμονίζονται στα πρότυπα σχετικών δράσεων για την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση.

Ο υποβρύχιος καθαρισμός οργανώνεται από την περιβαλλοντική Οργάνωση “Dive In Action” στο πλαίσιο του προγράμματος “Sea Change Greek Islands”, με πρόταση συμμετοχής καταδυτικών κέντρων του νησιού τα οποία θα διαθέσουν εκπαιδευμένους εθελοντές δύτες και συμμετοχή της HELMEPA. Στη δράση συνδράμουν δύτες από την Κρήτη με ανάλογη μεγάλη εμπειρία που υποστηρίζονται από την Santo MarisOia Luxury Suites & Spa, MetaxaHospitality Group στην κατεύθυνση διεύρυνσης των δράσεων και ανάπτυξη συνεργασιών με αντίστοιχες ομάδες.

Χρησιμοποιώ επαναχρησιμοποιoύμενο ποτήρι.

Προτιμώ μη συσκευασμένα τρόφιμα.

Πίνω νερό σε δικό μου επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού.

Μοιράζομαι το μήνυμα για λιγότερα πλαστικά μίας χρήσης

Δωρητής: Κοινωφελές ‘Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη

www.aclcf.org, https://www.facebook.com/ACLCF/.

#aclcf # single_use_plastic_free

Για περισσότερες πληροφορίες

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής Dive In Action,

Santorini Active Volcanic Environmen”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *