ΥΠΕΡΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΛΕΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

 

 

 

“Πρώτη ημέρα σήμερα για όλα τα σχολεία και τα «όσα» μέτρα πάρθηκαν από την κυβέρνηση, στα πλαίσια της πανδημίας, μόνο αγωνία, προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλούν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο, ως προς την πολιτική “στοιβάγματος” μαθητών ανά τάξη, τακτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχουν σχολεία στο νησί μας , που τμήματα έχουν κατ΄ελάχιστο 25 μαθητές, ενώ ορισμένα ακόμη 28 μαθητές.

 

 

Οι όποιες εργασίες συντήρησης έγιναν από πλευράς του Δήμου, για την αντιμετώπιση σοβαρών κτιριακών προβλημάτων και ελλείψεων στα σχολεία, δεν δίνουν τη λύση στο έντονο πρόβλημα της σύγχρονης σχολικής στέγης που έχει ανάγκη η Σαντορίνη.

 

 

Ως προς τους εκπαιδευτικούς, για άλλη μια χρονιά θα γίνουμε θεατές στο αίσχος των αναπληρωτών, που με μια βαλίτσα στο χέρι, γυρίζουν τη χώρα. Από 42.000 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν πέρυσι, φέτος με την πρώτη φάση έχουν προσληφθεί περίπου 24.000, ενώ η δεύτερη φάση δεν αναμένεται πριν τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως είναι επόμενο η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με κενά σε πολλά σχολεία του Δήμου μας.

 

 

Δεν επιτρέπεται στον 21ο αιώνα και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, να είναι άγνωστη λέξη ο σχολίατρος, ο νοσηλευτής, ο κοινωνικός λειτουργός και να θεωρείται πολυτέλεια η ύπαρξή τους στα σχολεία μας.

 

 

 

Στο έδαφος αυτών των ελλείψεων, τα αρμόδια Υπουργεία αναλώνονται σε επικίνδυνους πειραματισμούς για τα ενδεχόμενα κρουσμάτων, θέτοντας ακόμη και όρους για το υπό ποιες  συνθήκες θα γίνονται test και φορτώνοντας τις ευθύνες σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

 

 

Προκαλεί έντονη ανησυχία και όχι αίσθημα ασφάλειας ότι για τα περίπου 40 σχολεία του Δήμου , προσλήφθηκαν μόλις 24 καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από τις οποίες οι 10 είναι με το καθεστώς μερικής απασχόλησης.

 

 

Είναι επιτακτική η ανάγκη ο Δήμος Θήρας να διεκδικήσει από το κράτος αυξημένη χρηματοδότηση για τις υπεραυξημένες ανάγκες των σχολικών επιτροπών, στα έξοδα των οποίων προστίθεται και η απαραίτητη προμήθεια υλικών καθαριότητας για όλα τα σχολεία .

 

 

Η αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης δεν μπορεί να εξαντλείται στο ζήτημα της μάσκας, ούτε φυσικά μπορεί να χωρέσει στο απαράδεκτο καθεστώς υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της περιβόητης ατομικής ευθύνης.

 

 

Ο προβληματισμός των γονιών , εκπαιδευτικών και μαθητών μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστική δράση διεκδίκησης όλων των απαραίτητων μέτρων, για να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

 

 

Ήλθε η ώρα να απαιτήσουμε μια άλλη αντίληψη για την εκπαίδευση, τις σχολικές μονάδες , το περιεχόμενο της γνώσης.

 

 

  Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας εύχεται με ειλικρίνεια Καλή Σχολική Χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στην προσπάθεια να αποκτήσει η νέα γενιά ολόπλευρη μόρφωση και μια καλύτερη ζωή !

 

Σαντορίνη 14/09/2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας

ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ                        ΑΚΥΛΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΗ”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *