ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ- ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟY ΓΙΑ ΤΟ SEA DIAMOND

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΔΑΛ

 

 

 

Το θέμα της ανέλκυσης του SEA DIAMOND θα μπορούσε να έχει μπει σε μια τροχιά ολοκλήρωσης. Η ανεξήγητη παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας όμως –που παραπέμπει στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, πάλι- περιπλέκει τα πράγματα. Και να σημειωθεί πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, έχει από τις 29 Οκτωβρίου 2018, έχει δηλώσει αδυναμία. Οπότε;. Ο Υπουργός, δεν ήξερε;. Δεν ήθελε να ξέρει;. Δεν μπορούσε να ξέρει;.

Και το πιο σημαντικό είναι: Η πρωτοβουλία της ΔΑΛ, δεν κοστίζεςι ούτε ευρώ στο κράτος;. Γιατί τη φρέναραν, λοιπόν;.

 

ΟΙ ΚΑΤΑΠΕΛΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ

 

«Τα ψέμματα για το SEA DIAMOND τελείωσαν…Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση προς αξιολόγηση από τη ΔΑΛ…Οι οπαδοί της δήθεν ανέφικτης ανέλκυσης θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές τους ευθύνες για πιθανή απάτη επί δικαστηρίω».

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων

 

 

Με την με αριθμό πρωτοκόλλου 6000/431/2019 απόφαση του Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, αποφασίστηκε η διακήρυξη επαναληπτικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανέλκυση, απομάκρυνση εκτός Όρμου Αθηνιού Θήρας και νόμιμη τελική διάθεση ναυαγίου Κ.Ζ SEA DIAMOND με δαπάνες των κατά το α. 2 ν. 2881/2001 υπόχρεων προσώπων, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 350.000.000,00 ΕΥΡΩ περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και συνολικά 434.000.000,00 ΕΥΡΩ περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

 

 

Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1000.0/3130/2020 έγγραφό του, ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε τη ΔΑΛ να ανακαλέσει την προαναφερόμενη διακήρυξη, για τους αναλυτικά αναφερόμενους σε αυτήν λόγους. Σε συνέχεια ανωτέρω εγγράφου, η ΔΑΛ ανακοινώνει ότι ματαιώνεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη 21/1/2020 και ώρα 12.00 πμ αποσφράγιση προσφορών.

 

 

Περαιτέρω, ενημερώνουμε για τα εξής:

 

α. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΔΑΛ για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, η Αρχή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα (20/1/2020) κατατέθηκαν δυο (2) προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κινέζικες εταιρείες. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από κινέζικες εταιρείες είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας και για τη ΔΑΛ θεωρείται ευτυχής συνέχεια της σημαντικής συμβολής της Κίνας στην ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά.

 

 

β. Η ΔΑΛ θα προβεί άμεσα σε έναρξη τεχνικού διαλόγου με τις προαναφερόμενες κινέζικες εταιρείες, με στόχο τη συμβασιοποίηση από την Αρχή της ανέλκυσης του ναυαγίου SEA DIAMOND μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2020, με πλήρη αξιοποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, πιστή τήρηση των οριζόμενων στο ν. 4412/2016 και καταλογισμό της δαπάνης στους κατά νόμω υπόχρεους στο πλαίσιο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του ανωτέρω τεχνικού διαλόγου θα λάβει χώρα την Τρίτη 21/1/2020 και ώρα 12.00 πμ και η δεύτερη στις αρχές Φεβρουαρίου (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί).

 

 

γ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από αλλοδαπές εταιρείες για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND θέτει οριστικά τέλος στην ψευδή επιχειρηματολογία περί δήθεν ανέφικτης ανέλκυσης. Για το λόγο αυτό, η ΔΑΛ θα ενημερώσει άμεσα το σύνολο των αρμόδιων δικαστικών αρχών για τις δικές τους κατά νόμω ενέργειες. δ. Εντός των επομένων ημερών η ΔΑΛ θα προβεί σε συνέλευση διαβούλευσης (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τους κατοίκους της Σαντορίνης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *