ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΗΡΟ ΚΑΙ ΦΡΑΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΘΗΝΙΟ;

 

 

 

«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των υδατοδρομίων Μυκόνου και Σαντορίνης

Ο Περιφερειάρχης προέβη στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, με τα αντίστοιχα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου της Περιφερειακής Αρχής για την διαμόρφωση στο Νότιο Αιγαίο του δικτύου των 26 υδατοδρομίων σε νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, προέβη στην υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Μυκόνου και Θήρας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης, κατασκευής, αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε δύο Προγραμματικές Συμβάσεις, την πρώτη  με την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Ελένη Καλπουρτζή, για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη, κατασκευή και άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Μύκονο» και την δεύτερη με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Θήρας, Ηλία Πελέκη, για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη, κατασκευή και άδειες ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Θήρα». Ο συνολικός προϋπολογισμός έκαστης Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ενδεικτικό και ανώτατο ποσό των 150.000 ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με βάση τα προβλεπόμενα από τις δύο Προγραμματικές Συμβάσεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως φορέας υλοποίησης των έργων, αναλαμβάνει:

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ανάθεσης εκπόνησης των απαιτούμενων Τεχνικών Μελετών και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Να προωθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Την προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού για τον σταθμό προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης υδροπλάνων.

Το κόστος για την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Μυκόνου και Σαντορίνης, ως κύριοι των δύο αντίστοιχων έργων, αναλαμβάνουν να προσδιορίσουν και να διαθέσουν χώρο – για τις ανάγκες χωροθέτησης – εντός του λιμένα καθώς και εγκαταστάσεων μηχανημάτων και μέσων που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για τη λειτουργία των σταθμών  προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης υδροπλάνων (ΣΠΑΥ). Ο χώρος δημιουργίας ΣΠΑΥ θα επιλεγεί κατόπιν πρότασης  – υπόδειξης των Δημοτικών Λιμενικών ταμείων Μυκόνου και Θήρας και σε συνεργασία με τους μελετητές.

Η διάρκεια των δύο Προγραμματικών Συμβάσεων είναι 30 ημερολογιακοί μήνες από την υπογραφή τους.

Η δραστηριοποίηση υδροπλάνων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή, επικουρικά και συμπληρωματικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές. Διαμορφώνει δε μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές κοινωνίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *