ΞΕΝΑΓΟΙ: ΟΙ “ΑΟΡΑΤΟΙ” ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΠΗΓΗ  https://www.902.gr/eidisi/voyli/253620/hr-katsotis-apaitoynta-sygkekrimena-metra-stirixis-ton-diplomatoyhon-xenagon 

 

Χρ. Κατσώτης: Απαιτούντα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των διπλωματούχων ξεναγών (VIDEO)

Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους διπλωματούχους ξεναγούς ζήτησε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, στην διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή και στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, μαζί με καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό, οι εργαζόμενοι του κλάδου έλαβαν για κάθε μήνα 534 ευρώ (Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού), καθώς και 50 ένσημα, τα οποία απαιτούνται, ως ελάχιστο, για την Ιατροφαρμακευτική Ασφαλιστική κάλυψη του 2021. Δηλαδή, οι διπλωματούχοι ξεναγοί αν και ανήκουν στις πληττόμενες από την πανδημία ομάδες εργαζομένων, έλαβαν για όλο το 2020 το πενιχρό ποσό των 1.868 ευρώ, ενώ η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση για τα ένσημα τους δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη για το 2021.

Επικαλούμενος τα ψίχουλα που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους, ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων των τελευταίων δεκαετιών, παρά τους υψηλούς περιορισμούς που επιβάλλει το υψηλό δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Φυσικά, οι «δημοσιονομικοί περιορισμοί» δεν ισχύουν για το κεφάλαιο που έχει λάβει πακτωλό δισεκατομμυρίων. Μάλιστα, πολλά από τα μέτρα «στήριξης» των εργαζομένων, στην πραγματικότητα είναι μέτρα που απαλλάσσουν τους εργοδότες από οποιοδήποτε κόστος. 

Ενώ τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, οι απαντήσεις είναι γενικές και αόριστες, σημείωσε στην δευτερολογία του ο Χρ. Κατσώτης. Έθεσε δε το ερώτημα προς τον υφυπουργό εάν οι εργαζόμενοι μπορούν με αυτά τα 1.868 ευρώ, δηλαδή  με τα 5 έως 7 ευρώ την ημέρα, να καλύψουν τα χρέη τους, να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε φως, νερό, τηλέφωνο, να τραφούν, να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους; 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *