ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: «ΑΛΛΟΥ»

ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ  «ΑΛΛΟΥ»

 

 

Μιλούσα πρόσφατα με ένα Δημοτικό Σύμβουλο ενός νησιού, που πραγματικά υποφέρει στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Η κατάσταση στο νησί του οριακή. Το κόστος μεταφοράς σε χώρους διαχείρισης της Αττικής , δυσβάστακτο (δεν υπήρχε άλλη προσωρινή λύση).  «Μα δεν έχετε βρει χώρο;», τον ρώτησα.

«Πως δεν έχουμε», απάντησε.

«Και που είναι;».

«Αλλού».

Όχι, το «Αλλού» δεν είναι κάποιο τοπωνύμιο, ούτε μια απομακρυσμένη περιοχή, ούτε καν ένα κοινά αποδεκτό σημείο. Σημαίνει «οπουδήποτε, αλλά μακριά από εμάς».

Όχι. Δεν έχουν άδικο οι κάτοικοι. Με αυτή τη σκανδαλώδη, δύσοσμη και καταστροφική διαχείριση που «εξ-απανέκαθεν» (Τσιφόρειος διατύπωση), ακολουθούσε η Ελλάδα, είναι λογικό κανένας να μη θέλει σκουπίδια στη γειτονιά του. Γιατί σκουπίδια σημαίνει βρώμα, πεινασμένοι γλάροι (ευτυχώς που ο Ρίτσαρντ Μπαχ δεν είδε τα πεινασμένα σμήνη πάνω στις ελληνικές χωματερές, γιατί αλλιώς ίσως να μην έγραφε  τον αριστουργηματικό «Γλάρο Ιωνάθαν Λίβιγκστον»), ιπτάμενες πλαστικές σακούλες, βρώμικα απορριμματοφόρα και γδαρμένα χώματα για να σκεπάσουν τα αίσχη ( ή μάλλον την αμφιλεγόμενη πρόοδο), ενός πολιτισμού, που προτιμά να λογίζεται ευπρεπής, ουρώντας μυστικά σε μια σκοτεινή αλτάνα. Αρκεί να είναι «Αλλού», μακριά από την επιχείρηση, τη δουλειά και βέβαια το σπίτι.

 

Αλλά το «Αλλού» πρέπει κάποτε να γίνει «Εδώ». Όχι για να κρυφτούν οι δυσώδεις ανάγκες μιας –τουριστικά ακμάζουσας- κοινωνίας, αλλά γιατί επιτέλους υπάρχει λύση. Το πρόγραμμα των 3.3 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η Περιφέρεια, έχει ισχυρές εγγυήσεις  ότι το μέλλον δεν θα μοιάζει με το παρελθόν.

Είναι όμως προφανές, πως ακόμα και οι ομορφότερες ιδέες, δεν αξίζουν δεκάρα, αν δεν εφαρμοστούν σωστά. Έγραψε ο Δήμαρχος στο FB profile του: «Δεσμεύομαι ακόμα ότι θα φροντίσουμε ώστε η τελική διαχείριση να είναι άρτια».  Καλά. Οι δεσμεύσεις των πολιτικών, μοιάζουν με την άμμο στις παραλίες. Μένουν ή φεύγουν ανάλογα με τον –εκλογικό- άνεμο. Όμως δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή, ούτε καν την τοπική κοινωνία το θέμα. Τουλάχιστον όχι ως προς τη διάσταση της επιλογής. Είναι επιβολή, όχι επιλογή. Και αυτή η επιβολή, οφείλεται στην έλλειψη διαλόγου, την απουσία αξιοπιστίας και την πικρή εμπειρία του παρελθόντος. Αλλά η επιβολή, είναι εδώ. Και μακάρι όλα να πάνε καλά, γιατί αλλιώς δεν θα υποφέρουν μόνο οι περίοικοι: Θα πληγεί βαρύτατα η Σαντορίνη.