ΒΙΝΤΕΟ: “ΤΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΕΪΚΑ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ”

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΦΥΤΡΟΥ

 

 

Ένας ακόμα, ελπίζω τακτικός συνεργάτης, προστέθηκε στη σελίδα. Είναι ο κ. Ευστάθιος Φύτρος γεννημένος στο Λαύριο, με καταγωγή όμως από τη Σαντορίνη. Οι πρόγονοί του έφτασαν στο Λαύριο το 1890 και οι Θηραίοι και Θηρασιώτες του Λαυρίου, εκτός από έμπειροι εργάτες ορυχείων, έχουν γράψει μια εν πολλοίς άγνωστη ιστορία στην πόλη των εργατικών αγώνων, των ορυχείων και της καθημερινής αλληλεγγύης. Λέει ο ίδιος: “έχω γεννηθεί στο Λαύριο από γονείς επίσης γεννημένους στο Λαύριο. Ο πατέρας μου 1909 και η μητέρα μου 1915. Ο παππούς Φίλιππος Φύτρος η Γιαγιά Μαρία Βαρβαρίγου ήρθαν στο Λαύριο περίπου το 1890”.

Καλώς ήλθε με αυτήν πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της Θηραϊκής ιστορίας. Τον ευχαριστώ που ανταποκρίθηκε με προθυμία στο αίτημά μου, να αναδημοσιεύσω την ενδιαφέρουσα, ανάρτησή του, δίνοντάς μας παράλληλα και τον ενεργό σύνδεσμο (λινκ) για ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, σχετικά με τα Σαντορινέικα. . Ελπίζω σε νεώτερες συνεργασίες με τον Ευστάθιο Φύτρο.

Ο Ευστάθιος Φύτρος

 

 

ΤΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΕΪΚΑ

“Ιστορική παρουσία και θέση στο μέλλον του Λαυρίου ήταν ο ερχομός των Θηραίων εργαζόμενων στα ορυχεία και η απόφαση τους να εγκατασταθούν για πάντα στη περιοχή Σαντορινέικα του Λαυρίου

Σαντορινέικα το μονοπώλιο διασκέδασης με τα ιστορικά ταβερνάκια .

Ο ερχομός τον Θηραίων και η περιοχή που επέλεξαν να εγκατασταθούν , την οποία ονόμασαν Σαντορινέικα . Με κύριο μέλημα τους να εργαστούν στα ορυχεία, και παράλληλα να κατασκευάσουν το καλυβάκι τους για να στεγάσουν της οικογένειες τους . Που για να συντομέψουν τον χρόνο, μετά από την φάμπρικα συνέχιζαν, πότε με την ψαρική η να φυτεύουν με σπόρους Σαντορινιούς κηπευτικά και αμπέλια, κάνοντας εξαίρετης ποιότητας παραγωγή -με τον δικό τους τρόπο- κρασιών.

Που μετά δημιούργησαν ταβερνάκια διασκεδάζοντας με νησιώτικους χορούς και τραγούδια πίνοντας το δικό τους κρασί Θορικού. Στα ταβερνάκια. Παράδεισο — 5 Φ.Φ.Φ.Φ.Φ.— Παπάδι — Ολυμπιάδα —Μανιά

Σήμερα μετά από εκατό χρόνια παρουσία τους τα ταβερνάκια δεν λειτουργούν
Οι κάτοικοι αποδεκατίζονται τα καλυβάκια ερημώνουν, οι κληρονόμοι δεν τα συντηρούν και οι δημοτικές αρχές ουδέποτε δεν ενδιαφέρθηκαν για την αξιοποίηση αυτής της Ιστορικής Συνοικίας που θα μπορούσε να την προβάλει έξυπνα με Νησιώτικες αντιλήψεις καθαρισμού με άσπρισμα των στενών δρομίσκων , που θα ωφελούσε οικονομικά την περιοχή μας από τον τουρισμό.

Να επιδιορθωθούν τα καλυβάκια σε κλίνες με προοπτική ενοικιαζόμενες για τους ερχόμενους επισκέπτες. Αν σοβαρευτούμε και να εκμεταλλευτούμε παραγωγικά τη Νησιώτικη μας Ιστορία να την πουλάμε σε ξένους τουρίστες ακόμα και σε Έλληνες
Που θα μπορούσε να προκύψουν πολλές θέσεις εργασίας ώστε να έρθει αυτή η ανάπτυξη σ αυτών των τόπο που δεν την βλέπουμε εδώ και αρκετά χρόνια”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *