Site icon Santonews

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

 

 

 

 

 

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες Αρχιτέκτονες με διεθνή αναγνώριση και επιρροή. Το μεγάλο του έργο, ήταν η ανοικοδόμηση της Σαντορίνης, που μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ του 1956, είχε μεταβληθεί σε τόπο ερειπίων. Επικεφαλής μια ομάδας αρχιτεκτόνων, σχεδίασε και εκτέλεσε ένα μεγαλόπνοο έργο που συνδύαζε τολμηρά στοιχεία του μοντερνισμού με παράλληλο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το αποτέλεσμα, ήταν εκπληκτικό και υμνήθηκε στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα.

Ο καταγόμενος από τη Σίκινο αρχιτέκτονας, δεν περιορίστηκε να κατασκευάσει κτίρια, που απλώς θα στέγαζαν τους ανέστιους και ενδεείς κατοίκους του νησιού. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα κοινωνικό τοπίο, όπου οι ατομικές ανάγκες συνταυτίζονται με τη λειτουργία της κοινότητας των ανθρώπων. Άφησε εμβληματικά κτίρια, όπως αυτό της Εθνικής Τράπεζας στα Φηρά, τα Σχολεία σε Φηρά και Καμάρι, ενώ κορυφαία σύλληψή του ήταν το αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγάστηκαν τα ευρήματα της Αρχαίας Θήρας. Αυτό το κτίριο, σχεδιάστηκε γύρω από έναν φοίνικα, τον οποίο ο οραματιστής δημιουργός δεν ήθελε να κόψει. Ενδεικτικό της σχεδιαστικής του αντίληψης, που ήθελε τα πάντα να συνυπάρχουν αρμονικά.

Το βίντεο, δεν είναι παρά μια συρραφή των αποσπασμάτων που αφορούν το έργο του στη Σαντορίνη, από το ντοκιμαντέρ της Έφης Ξηρού “Πορτρέτα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων”  για την ΕΡΤ το 2008. Εκεί, συνομιλεί με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας .

 

Exit mobile version