ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΣΤΟ “ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ” ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσσος, είναι γέννημα θρέμμα Σαντορινιός. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Μέσα Γωνιά και επηρεασμένος από τον εξαιρετικά δραστήριο πατέρα του που περιποιόταν τους ασθενείς-χωρίς να έχει δίπλωμα γιατρού- αποφάσισε να αφιερωθεί στην  ιατρική. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα, άνοιξε τα φτερά του για το εξωτερικό όπου φοίτησε σε φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Τζονς Χόπκινς (ΗΠΑ) και το McGill (Καναδά) όπου ήταν αριστούχος διδάκτωρ και διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (1983).

 

Από τους κορυφαίους στην ειδικότητα της πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, είδε από νωρίς να του ανοίγεται ένας λαμπρός δρόμος στο εξωτερικό. Όμως ο νόστος τον έφερε πίσω στην Ελλάδα. Και στην κάμερα, μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές, τους δασκάλους, την περίθαλψη προσώπων όπως ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης ή ο τρομοκράτης Σάββας Ξηρός. Για την ισότητα, μέσα στην Εντατική. Για το νησί του και την άσβεστη αγάπη του σε αυτό. Και κυρίως για την αφοσίωσή του στον πάσχοντα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1942 στη Σαντορίνη. Είναι αριστούχος πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1966). Ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και διετέλεσε Πανεπιστημιακός βοηθός στο ίδιο Νοσοκομείο (1967-1972). Μετεκπαιδεύθηκε στην Παθολογία – Εντατική Θεραπεία και στην Πνευμονολογία στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins (ΗΠΑ), McGill (Καναδά) και στο Νοσοκομείο Laennec (Γαλλία), 1973-1978.
Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου (McGill) και διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (1983). Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Βαρέως Πασχόντων του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου McGill. Αργότερα εξελέγη Καθηγητής στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1989 είναι Καθηγητής επί τιμή του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου McGill. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Τομέα Παθολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και του Τομέα Παθολογίας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Οργάνωσε την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού και συνέβαλε στην ανάπτυξη του Παθολογικού Τομέα και της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Ευγενιδείου Νοσοκομείου. Από το 2005 έως το 2009 είχε την εποπτεία της Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία.
Έχει ασχοληθεί με την Εσωτερική Παθολογία των Βαρέως Πασχόντων χρησιμοποιώντας τις κλασικές προσεγγίσεις αλλά και μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Ο νέος Ακαδημαϊκός διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας. Είναι συγγραφέας ή επιμελητής ελληνικών και ξενόγλωσσων συγγραμμάτων. Το τρίτομο σύγγραμμά του «The Thorax» αφορά στο αναπνευστικό σύστημα. Το έργο του στην ελληνική γλώσσα «Εντατική Θεραπεία» αποτελεί σημαντική συμβολή στο θέμα.. Οι έρευνές του, οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πρώιμων κλινικών κριτηρίων χρήσης αναπνευστήρων για την πρόληψη και θεραπεία της αναπνευστικής και κυκλοφορικής ανεπάρκειας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *