ΒΙΝΤΕΟ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ “ΜΙΚΡΟΙ ΠΥΓΜΑΧΟΙ” ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

 

 

 

  BOXINGΗ τέχνη “παίζει” με τον οπτικό μαγνητισμό του αθλητισμού, προτού εμείς κολλήσουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων μας”, αναφέρει η Τζίνα Fairley συγγραφέας και ανεξάρτητη έφορος-επιμελήτρια (curator) τέχνης που εργάζεται μεταξύ Αυστραλίας και Νοτιοανατολικής Ασίας. Με αφορμή την Ολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο. “Ο χώρος του πολιτισμού”, συνεχίζει, “ έχει κι αυτός την ευκαιρία να γιορτάσει μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την τέχνη του αθλητισμού”

Στη συνέχεια, η Fairley, παραθέτει οχτώ χαρακτηριστικές εικόνες όπου διαχρονικά οι καλλιτέχνες αποτύπωσαν την προσπάθεια των αθλητών. Πρώτη στη σειρά, έχει την τοιχογραφία των “Μικρών Πυγμάχων” από το Ακρωτήρι. “Είναι από τα πρώτα παραδείγματα του αθλητισμού που εκπροσωπούνται στην αρχαία τέχνη”, τονίζει, κάνοντας μάλιστα την παρατήρηση, πως είναι πολύ σημαντικό παράδειγμα, διότι είναι η πρώτη φορά που φαινόταν πως οι πυγμάχοι, φορούσαν γάντια.

“Περιέργως όμως, παρά την πρώιμη προέλευσή της, η Πυγμαχία δεν ήταν επίσημο άθλημα κατά την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896”, επισημαίνει.

 

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *