Site icon Santonews

ΒΙΝΤΕΟ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΗΤΑΝ ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ ΓΚΕΡΤΡΙΝΓΕΝ

 

 

 

Στις 10 Μαρτίου 1954, ο πρώτος Καγκελάριος της μεταναζιστικής Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ, επισκέφθηκε την Ελλάδα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη, δημοκρατικού αρχηγού της -Δυτικής τότε- Γερμανίας και μόλις 10 χρόνια, από την  απελευθέρωση της Ελλάδας, από την αιματοβαμένη ναζιστική κατοχή.

Μια, από τις πτυχές του ταξιδιού του, αφορούσε στη Σαντορίνη. Ο Αντενάουερ, ήταν ανιψιός του ανασκαφέα της Αρχαίας Θήρας Friedrich Hiller von Gaertringen και ήθελε να επισκεφθεί τις σπουδαίες, ανακαλύψεις του θείου του. Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ήταν τότε ο Παπάγος και πανίσχυρος Υπουργός του ο Θηραίος Σπυρίδων Μαρκεζίνης.

Προσβάσιμος δρόμος προς την Αρχαία Θήρα δεν υπήρχε. Ο Μαρκεζίνης όμως, επιστράτευσε τον κρατικό μηχανισμό και σχεδόν όλους τους άντρες του νησιού και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατασκεύασε τον “δρόμο των 7 ημερών”, όπως τον ονόμασε (συνέντευξη στον ΄γράφοντα, ο τότε γεωπόνος των Κυκλάδων Τολάκης).

Επιστρατεύθηκε επίσης και το μοναδικό ίσως ταξί που υπήρχε στο νησί για να τον μεταφέρει. (Τον ταξιτζή, έκτοτε τον ακολουθούσε το παρωνύμιο “Αντενάουερ”).

Το βίντεο, βρίσκεται στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, και στην παρούσα δημοσίευση, αναρτάται μόνο το απόσπασμα που αφορά στην επίσκεψη του καγκελαρίου στο νησί.

 

Exit mobile version