ΒΙΝΤΕΟ: ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

 

 

“Οι ενεργειακές κοινότητες βασικός πυλώνας ενεργοποίησης της κοινωνίας στον ενεγειακό σχεδιασμό της χώρας

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Καινοτόμο και πρωτοποριακό είναι το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο. Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο και ο νόμος θα αποδώσουν πολλά οφέλη στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Και αυτό, γιατί το νομοσχέδιο υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη με παραγωγή καθαρής ενέργειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης που εμείς οραματιζόμαστε, μιας ανάπτυξης δίκαιης κοινωνικά και οικολογικά, ενός μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας διαφορετικού από αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης, το νομοσχέδιο ενεργοποιεί, συμβάλλοντας και στο νέο παραγωγικό μοντέλο, τους απλούς πολίτες, τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το νομοσχέδιο απευθύνεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με συνέπεια την ήπια περιβαλλοντική παρέμβαση, ενώ συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Εκτός των παραπάνω, το νομοσχέδιο εντάσσεται στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας, κατά τη δική μας αντίληψη.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτοί που θα συμμετάσχουν στις Ενεργειακές Κοινότητες είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί και καταναλωτές. Επίσης, καθοριστικό στοιχείο για την τοπική ανάπτυξη αποτελεί η συμμετοχή στον ενεργειακό σχεδιασμό των τοπικών φορέων.

Ειδικότερα για τα νησιά, οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ενισχύσουν αποφασιστικά την ενεργειακή αυτάρκεια των νησιών, ενώ μπορεί να έχουν πολλαπλές εφαρμογές κυρίως με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μονάδες αφαλάτωσης του νερού, που είναι ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Άρα, μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος ενέργειας μέσα από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών. Επίσης, μπορούν να έχουν σημαντικές εφαρμογές και στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων στα νησιά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ισχυρό αντίβαρο στα εγκεκριμένα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις φαραωνικά αιολικά πάρκα. Ο κ. Μανιάτης τον Δεκέμβριο του 2013 ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τέσσερα τεραστίων διαστάσεων αιολικά πάρκα στην Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο. Αμφισβητήθηκαν αυτές οι αποφάσεις και ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτές, λοιπόν, οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίβαρο σε αυτά τα σχέδια, τα οποία διεκδικούμε να μην προχωρήσουν, αφού πέραν της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ, είναι σε εξέλιξη και το νέο χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ελπίζουμε ότι θα επαναπροσδιορίσει τους όρους αδειοδότησης και εγκατάστασης των αιολικών πάρκων και γενικότερα της αιολικής ενέργειας.

Επιπλέον, σημαντικό για τα μικρά νησιά κάτω των τριών χιλιάδων εκατό κατοίκων είναι το ότι ο ελάχιστος αριθμός για τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας είναι ο αριθμός «2». Μικρός αριθμός κατοίκων, ελάχιστος αριθμός για να συστήσεις Ενεργειακή Κοινότητα και είναι σωστό.

Τέλος, τα οικονομικά κίνητρα και τα μέτρα στήριξης μαζί με την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ώθησης για τη λειτουργία και την επέκταση αυτών των ενεργειακών κοινοτήτων.

Εδώ θα ήθελα σε ένα σημείο να προσέξουμε ως Υπουργείο Ενέργειας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων με φορείς τύπου ΔΕΗ ανανεώσιμες, ΚΑΠΕ καθώς και με άλλους φορείς του δημοσίου, έτσι ώστε οι προγραμματικές συμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τη στήριξη προγραμμάτων των Ενεργειακών Κοινοτήτων να μην είναι δυσκίνητες και γραφειοκρατικές, αλλά να είναι ευέλικτες, για να έχουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η μοναδική μου ανησυχία είναι αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί. Να μη μείνει δηλαδή απλώς ως ένα κείμενο στο ΦΕΚ, αλλά το Υπουργείο να ξεκινήσει ταυτόχρονα μια καμπάνια στήριξης του νόμου, έτσι ώστε, επειδή ακριβώς η κοινωνία μας δεν είναι εθισμένη να λειτουργεί με τέτοια παραγωγικά πρότυπα, να μπορέσει να μπει μπροστά, να το μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης και να μπορέσει να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξεκινώντας από τις πολυκατοικίες, από τα χωριά, από τους αγρότες και σε όλα τα επίπεδα, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει έναν πυλώνα αποφασιστικού ενεργειακού σχεδιασμού».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *