Site icon Santonews

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΒΟΛΙΩΤΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΕΙΘΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

 

 

 

Ο Άλκης Βολιώτης αποτελεί μια μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη – συντηρητή. Η “σχέση” με τη Σαντορίνη ξεκίνησε το μακρινό 1971 όταν σαν νεαρός συντηρητής έφτασε στο νησί για να δουλέψει στην ανασκαφή του Σπυρίδωνα Μαρινάτου στο πλάι του σπουδαίου συντηρητή Τάσου Μαργαριτώφ.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνο τέσσερις διπλωματούχοι συντηρητές  (Μαργαριτώφ, Μπαλτογιάννης, Ζαχαρίου και Κολέφας) αλλά τα σπουδαία ευρήματα στο Ακρωτήρι έφεραν την ανάγκη δημιουργίας σχολής συντήρησης αρχαιοτήτων. Ο Βολιώτης θα φτάσει το καλοκαίρι του 1971 στη Σαντορίνη και οι μοναδικές εμπειρίες του στο Ακρωτήρι και η αγάπη του για το νησί τον έκαναν να επιστρέφει κάθε χρόνο στη Σαντορίνη.

 

Το 1973 θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι και θα ξεκινήσει τις σπουδές του στην Σχολή Καλών Τεχνών ( l’Académie des Beaux-Arts de Paris). Στο Παρίσι θα γνωρίσει σπουδαίους Έλληνες της εποχής που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της μετέπειτα πορείας του.

Συνεργάστηκε με σπουδαίους εικαστικούς όπως ο Hans Hartung και ο  Ladislas Kijno και έχει επιμεληθεί πολλές από τις εκθέσεις τους. Από τις σημαντικές συνεργασίες του αποτελούν το ψηφιδωτό προσωπογραφία του Νίκου Καζαντζάκη για το Μουσείο Καζαντζάκη και το 1986 η έκθεση στην Μαδρίτη για τον Pablo Picasso όπου συνεργάστηκε με την σύζυγο του Jacqueline Picasso.  To 1992 θα δημιουργήσει την γκαλερί «Les Cyclades» στην Αντίμπ της νότιας Γαλλίας.

 

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συν-διοργάνωση:

Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου | Galerie Les Cyclades – Antibes

Η έκθεση θα διαρκέσει  έως και 12 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 10.00 – 13.00 και το απόγευμα 18.00 – 21.00.

Exit mobile version