ΒΙΝΤΕΟ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ, ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ

 

 

 

 

 

 

Μάλλον, ήταν η συγκυρία. Τον μεγαλύτερο Αρχαιολόγο που έβγαλε η Σαντορίνη, τον Χαράλαμπο Σιγάλα, τον πολιορκούσα πέντε (5) χρόνια για μια συνέντευξη. Αρνιόταν πεισματικά. Μέχρι που από έμπνευση έβαλα, σε εφαρμογή το πυρηνικό όπλο. Την αγαπημένη του Ρηνιώ. Την αδελφή του. Πως δεν το είχα σκεφτεί τόσο καιρό. Τη Ρηνιώ την αγαπούσα, γιατί είχε την “κοψιά” της γιαγιάς μου. Και της το έλεγα, όποτε την έβλεπα στο δρόμο και την αγκάλιαζα.

Οπότε μια μέρα, της είπα “Ρηνιώ μου, πες στον Χαράλαμπο να μου δώσει, μια συνέντευξη” . Σε λίγες μέρες, χτυπά το τηλέφωνο. Μια φωνή κοφτή και αυστηρή. “ Εσύ είσαι ο Πράσσος;”.

  • “Μάλιστα”
  • “Χαραλαμπος Σιγάλας. Έλα να σου δώσω εκείνη τη συνέντευξη για να μην το έχω βάρος στην ψυχή μου”.

Πήδηξα από την καρέκλα.

-”Άκου όμως, προτού έρθεις, θα με πάρεις τηλέφωνο. Αν είμαι καλά, θα έρθεις στο σπίτι, αλλιώς άλλη μέρα”.

Με το Δημήτρη Ζαρκάδα τον εικονολήπτη, στημένοι την άλλη μέρα στην Κάναβα Ρούσσος. Τηλέφωνο. “Δεν μπορώ σήμερα, αύριο”, η αυστηρή φωνή. Σιγά μην το έχανα όμως. Την άλλη μέρα, πάλι ο Δημήτρης με την κάμερα στην Κάναβα Ρούσσος. Ξανά τηλέφωνο. “Ανέβα”. Έτσι ξερά.

Πάμε στο μπαλκόνι. Το φως κόντρα, αλλά λέω στο Δημήτρη να μην πει κουβέντα. Έκανε σπουδαία δουλειά. Κι εγώ μίλησα με τον μεγαλύτερο αρχαιολόγο, που έβγαλε η Σαντορίνη. Οι συνάδελφοί του δεν το πίστευαν. Η συνέντευξη έπαιξε πάνω από 20 φορές, αλλά το αρχείο κάπου παράπεσε. Το έχει ο Δημήτρης πάντως.

Αλλά  βρήκα αυτό το απόσπασμα, 2 λεπτά, είναι. Δεν άντεξα στον πειρασμό.

Και τη φωτογραφία που την έχουν δημοσιεύσει όλοι, να ξέρετε κάτι. Η επίσημη φωτογραφία με την “Κόρη της Θήρας” που βρήκε ο Σιγάλας, είναι μια. Αυτή είναι προσωπική. Μου την εμπιστεύτηκε η Ρηνιώ, μαζί με μια διάλεξη αφιερωμένη σε αυτήν από τον Χαράλαμπο. “Τον τίμησες”, μου είπε “αυτά δικά σου”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *