ΒΙΝΤΕΟ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΕΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΡΗΤΗ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΙΚΑΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΜΙΤ

 

 

 

Στις 23 Απριλίου του 1988, και ώρα εφτά το πρωί ο κορυφαίος έλληνας ποδηλάτης, όλων των εποχών, Κανέλλος Κανελόπουλος, ξεκίνησε μια επική πτήση. Προσπάθησε να διασχίσει, με ένα πτητικό μέσο που κατασκεύασε το φημισμένο ΜΙΤ (το κορυφαίο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του κόσμου) την απόσταση από την Κρήτη στη Σαντορίνη. Το όχημα, είχε πτερύγια πλάτους 34 μέτρων και ζύγιζε, μόλις 31 κιλά. Για να μειώσει το βάρος ο θρυλικός ποδηλάτης, έκοψε ακόμα και κομμάτια από το ποδηλατικό του σορτσάκι.

Ήταν μια σύγχρονη προσομοίωση της πτήσης του Ίκαρου. Και το ΜΙΤ, διάλεξε τον έλληνα ποδηλάτη, γι αυτό το παράτολμο εγχείρημα. Μετά από επίπονη προπόνηση, επιβιβάστηκε στο “Δαίδαλος” (έτσι λεγόταν, το πτητικό μέσο) και με μόνη τη δύναμη των ποδιών και το ψυχικό του σθένος, αποπειράθηκε, να διασχίσει πάνω από 115 χιλιόμετρα, ανοιχτής θάλασσας. Τα κατάφερε!. Έφτασε στις ακτές της Σαντορίνης, αλλά λίγες δεκάδες μέτρα προτού προσγειωθεί στην παραλία, ένας δύστροπος άνεμος τσάκισε τα φτερά του Δαίδαλου. Όπως κάποτε, μια μοχθηρή θεότητα, έλιωσε τα φτερά του Ίκαρου.

Το ρεκόρ του όμως, μένει, ακόμα ακατάρριπτο. Κανένας δεν τόλμησε κάτι παρόμοιο. Η πτήση του, έμεινε στην ιστορία και το FAI.ORG, υπενθύμισε αυτή τη μεγάλη στιγμή, όπου επιστήμη, ιστορία, μύθος και ανθρώπινη θέληση, συμπλέκονται σε έναν αγώνα θέλησης και υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων. Κάπου εκεί στο Νότο της Σαντορίνης, η ριπή ενός ζηλόφθονος ανέμου, τσάκισε τα φτερά, του “ MIT Deadalus”, αλλά πέρασε τον Κανελλόπουλο στην Ιστορία.

https://www.fai.org/news/thirty-years-longest-human-powered-flight-history

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *