ΒΕΝΤΕΜΑ ΤΕΛΟΣ

Κατά 15-20% ήταν μειωμένη η φετινή παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη και τη Θηρασία

Κατά 15-20% ήταν μειωμένη η φετινή παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη και τη Θηρασία

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

  Κατά 15-20% ήταν μειωμένη η φετινή παραγωγή σταφυλιών στη Σαντορίνη και τη Θηρασία, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση. Αιτία για τη μείωση, ήταν το γεγονός πως ο αμπελώνας της Σαντορίνης, δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως από τη σφοδρή ανεμοθύελλα, που έπληξε το νησί τον Απρίλιο του 2013. «Πιστεύω, ότι του χρόνου θα έχει επανέλθει  πλήρως», δήλωσε ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ- SantoWines) κ. Ματθαίος Δημόπουλος, « ήδη βλέπουμε τα δείγματα παντού. Τα φυτά είναι πλέον γερά και κάθε πρόβλημα έχει τελειώσει».

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΑΚ- ΑΟΥΤ

«Από πλευράς ποιότητας, μιλάμε για μια εξαιρετική χρονιά και θα έχουμε ένα καταπληκτικό κρασί»,  είπε ο κ. Δημόπουλος

«Από πλευράς ποιότητας, μιλάμε για μια εξαιρετική χρονιά και θα έχουμε ένα καταπληκτικό κρασί», είπε ο κ. Δημόπουλος

  Η ποσότητα που παρέλαβε η Ένωση, ανέρχεται στους 1.100 τόνους και σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, καλύφθηκαν απολύτως οι ανάγκες οινοποίησης. Φέτος ωστόσο, οι ιδιώτες οινοποιοί έκαναν αγώνα δρόμου και προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμπελουργούς να τους παραδώσουν τη σοδιά τους. «Εμείς δε μπήκαμε σε αυτή τη λογική», είπε ο κ. Δημόπουλος, «η Ένωση λειτούργησε όπως κάθε χρόνο». Σημείωσε ακόμα, ότι κατά πάγια τακτική της, η ΕΣΘΠ, θα ορίσει την τελική τιμή του σταφυλιού γύρω στο Δεκέμβρη, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. Αιτία για τη φετινή αυξημένη ζήτηση, ήταν η μειωμένη ποσότητα, αλλά και η αυξημένη εμπορευσιμότητα του θηραϊκού οίνου, που πλέον επαινείται από  τις σημαντικότερες οινοφιλικές σελίδες του κόσμου, ενώ βρίσκεται στην κάβα, πολυτελών εστιατορίων που έχουν αποσπάσει τα επίζηλα αστέρια της Michelin.

  Το σημαντικότερο στοιχείο της φετινής Βεντέμας, είναι πως απέδωσε υψηλής στάθμης ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν ενθουσιάσει τους οινοποιούς. «Από πλευράς ποιότητας, μιλάμε για μια εξαιρετική χρονιά και θα έχουμε ένα καταπληκτικό κρασί», τόνισε ο Διευθυντής της ΕΣΘΠ. Ακόμα και το μπλακ- άουτ της ΔΕΗ, δεν επηρέασε ούτε στο παραμικρό την πρόοδο του τρύγου και της παράδοσης σταφυλιών και ο κ. Δημόπουλος, εξήγησε το γιατί. « Κάθε χρόνο οι αμπελουργοί κάνουν μια διακοπή το Δεκαπενταύγουστο και αυτό έγινε και φέτος. Έτσι παρά το γεγονός ότι η διακοπή ρεύματος ήταν μεγάλη ατυχία για το νησί, για μας έπεσε σε μια περίοδο που δεν μας επηρέασε ούτε στο παραμικρό», είπε.