ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ;

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ TRIVAGO

Μια εκτίμηση που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει δημοσιοποίησε ο έγκυρος ταξιδιωτικός-ενημερωτικός ιστότοπος Trivago. Πρόκειται για το δείκτη ξενοδοχειακών τιμών (tHPI -trivago Hotel Price Index), που αναδημοσιεύεται σε πολλές εφημερίδες αναδεικνύοντας, ένα από τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού τουρισμού: την έλλειψη επαγγελματισμού. Με άλλα λόγια την απουσία αυτοσυγκράτησης στην τιμολογιακή πολιτική, η οποία μερικές φορές κινείται στα όρια της «αρπαχτής». Όπως χαρακτηριστικά γράφει η έγκυρη «Ημερησία» (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113289039): «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στην Ευρώπη για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Αντίθετα οι ανταγωνιστικές ως προς την Ελλάδα αγορές, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία, είτε διατηρούν τα ίδια επίπεδα τιμών με πέρυσι είτε ρίχνουν δραματικά τις ξενοδοχειακές τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γειτονική Τουρκία, που παρουσιάζει μείωση των ξενοδοχειακών τιμών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 κατά 15%».
Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στη Σαντορίνη, όπου μετά τα θετικά μηνύματα στο επίπεδο των κρατήσεων και της προσέλευσης επισκεπτών, κάποιοι θεώρησαν δεδομένο ότι οι τιμές πρέπει να αρχίσουν να ανηφορίζουν, παραβλέποντας το γεγονός πως ένας από τους λόγους της αύξησης του τουριστικού ρεύματος ήταν ακριβώς η εκλογίκευση του κόστους. Στο Ημεροβίγλι για παράδειγμα, το Trivago διαπιστώνει μεσοσταθμική αύξηση 95% (!) σε σχέση με πέρυσι, στο Φηροστεφάνι 51%, στον Καρτεράδο 83%, ενώ η γειτονική Ίος καταγράφεται με 48% και η Μύκονος με 46% άνοδο των τιμών διανυκτέρευσης. Αντίθετα στην Οία, έγινε μια λογική αύξηση της τάξης του 10%, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπάρχουν νέες μειώσεις.

ΧΡΥΣΟΥΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ

 

 

Πίνακας τιμών από την Ημερησία

Πίνακας τιμών από την Ημερησία

Είναι δυνατόν;. Τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο και οι τιμές πήραν την ανηφόρα;. Μήπως φέτος σε κάθε πελάτη μαζί με το δωμάτιο προσφέρεται και «χρυσούν ωρολόγιον;». Γιατί το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την τιμή του δωματίου, επειδή αυτή συναρτάται από την πολυτέλεια του καταλύματος, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τη θέση του. Μια τιμή δηλαδή δεν υψηλή ή χαμηλή σαν νούμερο, αλλά σαν συνάρτηση πολλών παραγόντων. Άλλο το κατάλυμα με τις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις στην καλντέρα, την εκτυφλωτική θέα, τις σπουδαίες υπηρεσίες και τις εξαιρετικές υποδομές και άλλο ένα δωμάτιο χωρίς θέα που απλά προσφέρει μια ευπρεπή διανυκτέρευση και ένα φιλικό περιβάλλον στον τουρίστα. Αν όμως το ίδιο κατάλυμα κόστιζε πέρυσι στο Ημεροβίγλι 257 ευρώ και φέτος 501 (όπως λέει το Trivago), κάτι περίεργο (και σίγουρα όχι τόσο επαγγελματικό) συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Και η πείρα δείχνει πως αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε οι επιπλέον χρεώσεις μπορεί προσωρινά να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά στο μέλλον είναι πιθανόν να εκταμιευθούν για να αγοραστούν καραμπίνες, προκειμένου να κυνηγάμε τουρίστες με το τουφέκι.
Αλλά αν από την άλλη πλευρά οι εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, είναι υπερβολικές ή αβάσιμες, τότε είναι χρέος των Ενώσεων Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων να προβούν σε άμεσες και κατηγορηματικές διαψεύσεις.