Ο λόγος;. Μια μελέτη που εκπόνησε σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Roland Berger, που αφορά στην πίεση κάποιων προορισμών από τις τουριστικές ροές. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, η δομή της έρευνας, αφορούσε:
“Για τη μέτρηση του επιπέδου κινδύνου από τον υπερτουρισμό, κάθε προορισμός βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλού κινδύνου) έως το 5 (ακραίος κίνδυνος) συνδυάζοντας τέσσερα αντικειμενικά κριτήρια:
Διεθνείς ταξιδιώτες ανά κάτοικο
Διεθνείς ταξιδιώτες ανά km2
Εποχιακή συγκέντρωση
Επίπεδο ωριμότητας βιωσιμότητας (αυτό το κριτήριο αξιολόγησης λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τον κοινωνικό αντίκτυπο του τουρισμού, την κατάσταση της υποδομής υποδοχής ή την ανάπτυξη των μεταφορών)”.
Η βαθμολόγηση φέρνει την Ελλάδα να βρίσκεται γενικά στο 4,2. Όμως στα πορίσματα που δημοσιοποιήθηκαν, αναφέρεται: “υπάρχει μια κατάσταση που είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Μύκονο και τη Σαντορίνη: η μαζική εισροή τουριστών επηρεάζει την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού και ως εκ τούτου πυροδοτεί την οργή τους.
Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: πληθωρισμός τιμών, υπερσυνωστισμένοι δρόμοι, δυσκολίες στην παροχή νερού, που με τη σειρά τους επιδεινώνουν επίσης την εμπειρία του ταξιδιώτη.
Αν και η Ελλάδα είναι ένας από τους προορισμούς με τις περισσότερες πωλήσεις στην πλατφόρμα, από τον Ιανουάριο του 2025 ο Evaneos δεν θα προσφέρει πλέον τη Μύκονο και τη Σαντορίνη τη θερινή περίοδο μέχρι νεοτέρας”.