ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ Ή ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ;

georgiadis_adonis

  Τα ερωτηματικά για την επικείμενη συνάντηση των τοπικών φορέων της Σαντορίνης με τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το νοσοκομείο, είναι πολλά. Αλλά για τον ταπεινό γραφιά της στήλης, το κεφαλαιώδες είναι: πως θα διατυπώνεται στη γενική, το όνομα του Υπουργού;. Δηλαδή: «σύμφωνα με την πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη» ή «του Αδώνιδος Γεωργιάδη;». Μήπως καλύτερα «του Άδωνη;». Μπα, το τελευταίο μάλλον «μαλλιαρό» το βρίσκω, οπότε μένω στο αρχικό δίλημμα.

  Διότι πρόταση από το νεόκοπο Υπουργό, δεν υπάρχει. Υπάρχει η «μη πρόταση» του τύπου «ελάτε σε 15 ημέρες και φέρτε μου εμπεριστατωμένη πρόταση». Φυσικά υπάρχει και η καλή πλευρά: η άμεση δημοκρατία έχει εμπεδωθεί σε τέτοιο βαθμό, που οι τοπικές κοινωνίες, ερωτώνται για κάθε θέμα που τις αφορά. Η αποθέωση της αρχής της επικουρικότητας δηλαδή.

  Αυτό βέβαια θα ίσχυε αν δεν υπήρχαν «προαπαιτούμενα». Δηλαδή φέρτε μου όποια πρόταση θέλετε, αρκεί να μην κοστίζει.  Οπότε, παρ’ την κάτω την επικουρικότητα. Με άλλα λόγια η συνάντηση μετά του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, ήταν κάτι παραπάνω από άκαρπη. Διότι πολύ απλά, μπορεί αύριο ο Υπουργός να πει: Εγώ ήμουν ανοιχτός στα πάντα. Τους έδωσα διορία να μου φέρουν πρόταση, αλλά αυτοί δεν τα κατάφεραν. Άρα η δική μου πρόταση (λόγω δημοσιονομικών, τρόικας, ανάδρομου Ερμή κ.τ.λ) είναι η ορθή.

  Η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, έδειξε πολλές φορές την προσήλωσή της, τον αλτρουισμό, τη μαχητικότητα και τη σύμπνοιά της σε ότι αφορά στο Νοσοκομείο. Επέδειξε και ένα σπάνιο ρεαλισμό, υποδεικνύοντας πως το κράτος μπορεί να έχει έσοδα από την αξιοποίηση του Νοσοκομείου. Προθυμοποιήθηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη και το έκανε.  Υποσχέθηκε πως θα πληρώσει ξανά για να «ξεκινήσει η μηχανή». Τα έπραξε όλα αυτά, οιστρηλατημένη από ένα όνειρο και θέτοντας μόνο ένα όρο: Ελεύθερη πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Ελεύθερη, σημαίνει πως ο πολίτης που αγκομαχά πληρώνοντας εισφορές και δουλεύει μια ζωή για αυτή την ελάχιστη ασφάλεια, δεν θα καλείται να πληρώσει και απανωπροίκι. Το ελεύθερη, δεν σημαίνει τσάμπα. Αποτελεί την εξαργύρωση ενός προπληρωμένου γραμματίου.

   Η Επιτροπή Στήριξης του Νοσοκομείου, έχει κάνει θαυμάσια δουλειά. Τώρα χρειάζεται κι αυτή στήριξη για να αντιμετωπίσει το «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» του Αδώνιδος (ή Άδωνι).