ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΠΟΠ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ν.Α

 

 

Σπάνια ποιότητα για το ΠΟΠ Τοματάκι της Σαντορίνης, φέτος.«Με αφορμή την συγκέντρωση από την Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων της συγκομιδής από το τοματάκι Σαντορίνης, χωρίς καν οι παραγωγοί να γνωρίζουν την τιμή που θα πληρωθούν, η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου τονίζει τα εξής:
1. Πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προϊόντος «Τοματάκι Σαντορίνης» ως «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), οι παραγωγοί της Σαντορίνης αντιμετωπίζουν, για μια ακόμη χρονιά, την πραγματικότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: παραδίδουν τον κόπο τους χωρίς να γνωρίζουν την τιμή που θα πληρωθούν, ενώ είναι βέβαιο ότι όποια και αν είναι αυτή, τελικά δεν θα καλύπτει το κόστος παραγωγής. Έτσι μεταφράζονται οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης και των τοπικών της φερέφωνων, για την στήριξη της ντόπιας παραγωγής, του πρωτογενούς τομέα και της «ανάπτυξης».
2. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί «θηλιά» για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Από την μια το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, μαζί με τα ποσοστά κέρδους των βιομηχάνων αγροτικών εφοδίων, εξοπλισμού, μεταποίησης αγροτικών και των μεγαλεμπόρων που «αυγαταίνουν», ενώ από την άλλη οι παραγωγοί δεν εξασφαλίζουν ούτε το κόστος παραγωγής και σπρώχνονται στην εγκατάλειψη της γης.

ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΟΔΙΑ
3. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, καλούν τους αγρότες και τον λαό των νησιών μας να αγωνιστούν για να εξασφαλιστούν τιμές παραγωγού που θα υπερκαλύπτουν το κόστος παραγωγής, σε βάρος των κερδών βιομηχάνων και μεσαζόντων. Χρειάζεται ακόμη αγώνας για την ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θάβει τα προϊόντα και τον κόπο τους, ενώ οι τιμές στα ράφια είναι απλησίαστες.
Η πλήρης ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με κεντρικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, στα πλαίσια της κοινωνικά ελεγχόμενης Λαϊκής Οικονομίας και Εξουσίας που προτείνει το ΚΚΕ».