ΤΟ “ΥΠΟΠΤΟ” ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ & Η ΤΖΟΥΦΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. 

ΕΝΑ”ΘΡΙΛΛΕΡ” ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΜΠΑΛΑΦΑΡΑ

 

 

Για μία ακόμα φορά οι επιρρεπείς των fake news έκαναν το θαύμα τους.  Αυτή τη φορά αφορούσε στην Τουρκία, με ενδιάμεσο σταθμό τη Σαντορίνη. Το ρεζουμέ της ιστορίας είναι ότι κάποιες ιστοσελίδες – υποτίθεται δημοσιογραφικές και ενημερωτικές- επικαλούμενες η μία την άλλη- και στο τέλος κάποιον άγνωστο κύριο- υποστήριξαν πώς τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε από κάπου και προσγειώθηκε στη Σαντορίνη.  Όλα καλά!. Ο ένας αντιγράφει τον άλλον και κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να διασταυρώσει την κοσμοϊστορική ή τουλάχιστον γεωπολιτικής βαρύτητας, είδηση. Μιας και το αεροσκάφος ή ο δημοφιλής τύπος του αεροσκάφους -ένα γκόλφστριμ-χρησιμοποιείται από τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες (αλλά και σε όλον τον κόσμο το χρησιμοποιούν- θέλει και πολύ για να φουντώσουν τα σενάρια;.

(Δηλαδή αν  αν μία Mercedes η μία BMW που χρησιμοποιούν οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες του πλανήτη  βρισκόταν σε έναν δρόμο της Σικίνου μάλλον θα είχαμε διπλωματικό επεισόδιο. Τόσο απλά!).

Το μόνο λίγο …προβληματικό  σε αυτήν την ιστορία είμαι πως κανένας δεν φρόντισε να διασταυρώσει το παραμικρό στοιχείο για την είδηση.  Οπότε, κάθε συνωμοσιολόγος αναγνώστης, από τους “ψαγμένους”, “ έξυπνους”, αυτός που βρίσκει την αλήθεια πίσω από αυτά που μας κρύβουν υπέθεσε πως είτε γκιουλενιστές ήρθαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο με πλήρη μυστικότητα στην Ελλάδα, είτε Τούρκοι τρομοκράτες πέρασαν από τη Σαντορίνη είτε οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εξάψει τη φαντασία όσων ορέγονται και ζουν με τέτοια σενάρια. Mην ξεχνάτε Άλλωστε και ο Έλβις ζει!.

Το πρόβλημα είναι πως η πραγματικότητα τους διαψεύδει αλλά πάλι…. τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα Τι να σου κάνει η πραγματικότητα όταν Εσύ χρειάζεσαι μερικά κλικ παραπάνω;. Όταν αντί να κάνεις δημοσιογραφία κάνεις copy paste;. Όταν, αντί να ελέγχεις τις πηγές σου, απλά αναπαράγεις από οποιονδήποτε “φιλεύσπλαχνο” φαντασιόπληκτο  ή ακόμα και από τα λεχθέντα της θείας σου της Ευτέρπης.

Η αλήθεια;.  Μάλλον στον αστερισμό του αστείου ή της φάρσας, η ιστορία. Από τα πρώτα τηλεφωνήματα σε υπαλλήλους του αεροδρομίου διαπιστώθηκε ότι δεν είχΑΝ παρατηρήσει τίποτα το ασυνήθιστο. Όσο όμως τα δημοσιεύματα επέμεναν, άρχισε η δημοσιογραφική έρευνα να πηγαίνει και πιο ψηλά. Πήγε μέχρι τον Πύργο Ελέγχου και έφτασε τέλος στον αερολιμενάρχη Σαντορίνης, κύριο Δημήτρη Γάκη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν είχαμε καμία άλλη ερώτηση από οποιοδήποτε άλλο μέσο μέσο. Παρ’ όλα αυτά γέμισαν το διαδίκτυο με αυτή την πληροφορία την οποία κατηγορηματικά διαψεύδουμε. Δεν υπήρξε τουρκικό Κρατικό αεροσκάφος στον Αερολιμένα Σαντορίνης”

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε όλον αυτόν τον δημοσιογραφικό οίστρο ;. Gulfstream αόντως προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης. μόνο που δεν προερχόταν από την Τουρκία αλλά από την….Ιταλία. Δεν ήταν τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος δεν επέβαινε κανένας Τούρκος ή αν επέβαιναν κάποιοι Δεν είχαν καμία σχέση με οτιδήποτε συνωμοσιολογικό. Ανήκε σε ξένη εταιρεία και είχε ενοικιαστεί από κάποιον ως αεροταξί προκειμένου να κάνει μία περιήγηση στον εναέριο χώρο και σε μερικά τουριστικά σημεία.

Το κυριότερο; Από τη Σαντορίνη πήγε στην Τουρκία. Το αυτονόητο θα ήταν βέβαια, όταν κάποιος θέλει να φύγει από την Τουρκία- γκιουλενιστης ας πούμε- θα αναχωρούσε από την Τουρκία δεν θα επέστρεφε σε αυτήν.

Ο κ . Γάκης,  δήλωσε εμφατικά πως όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους-ταξί πέρασαν τον αστυνομικό διαβατηριακό έλεγχο και δεν υπήρξε το παραμικρό που να  που να προκαλέσει οποιαδήποτε απορία. Απλά μία συνηθισμένη μέρα με ένα αεροδρόμιο όπως αυτό της Σαντορίνης που δέχεται δεκάδες τέτοια αεροταξί όλο αυτό το διάστημα της τουριστικής περιόδου.

Οπότε;.  Τι κρίμα που χάσαμε ένα τόσο μεγάλο θέμα!.  Βέβαια, το μεγαλύτερο κρίμα βαρύνει τη δημοσιογραφία του copy-paste και του ποδαριού, από αγράμματους που για ένα κλικ παραπάνω μπορούν να φτιάξουν ευφάνταστα σενάρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *