Site icon Santonews

Το Θηραϊκό παρελθόν της Κυρήνης συνεχίζει να αποκαλύπτεται

 

Μπορεί η Λιβύη, μετά τη δολοφονία του Καντάφι να έχει χωριστεί στα δύο και να σπαράσσεται από τις αιματηρές διαμάχες φυλών και πολεμάρχων, ωστόσο η επιστήμη συνεχίζει το -έστω δυσχερές- έργο της. Σύμφωνα με το Λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων και κα τη διεθνή αρχαιολογική ιστοσελίδα arkeonnews,ένα ακόμα σημάδι από το θηραϊκό-ελληνιστικό παρελθόν της διχασμένης χώρας ήρθε στο φως.  ” Ο ερευνητής αρχαιολογίας, Issam Menfi, βρήκε το κεφάλι του αγάλματος του Βάκχου, που χρονολογείται από την ελληνική εποχή, μέσα σε ένα κανάλι νερού κοντά στην αρχαία πόλη της Κυρήνης”, αναφέρουν η σχετική είδηση.

 

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι πως αυτό το εύρημα ήρθε στο φως έπειτα από την καταστροφική καταιγίδα “Daniel” που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και πάνω από 10.000 θανάτους στις περιοχές γύρω από το πάλαι ποτέ ανθηρό κέντρο της “Πενταπόλεως”. Το τεχνούργημα που βρήκε ο Μένφι, είναι μια κεφαλή Βάκχου, που χρονολογείται

Το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο Menfi διατήρησε το τεχνούργημα για μελέτη και είναι το τρίτο τεχνούργημα που βρέθηκε, όλα αυτά εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της καταιγίδας “Daniel” που έπληξε την ανατολική περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι το κεφάλι του αγάλματος αναπαριστά έναν «Βάκχο», ή  «Διόνυσο» που ήταν οι θεότητες του κρασιού και των χαρμόσυνων εορτασμών.

 “Το κεφάλι του αγάλματος είναι μια αξιοσημείωτη προσθήκη στην κληρονομιά της Κυρήνης”, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ το arkeonnews,κάνει μια σύντομη αναδρομή στην  ιστορία της Κυρήνης.

 

“Η Κυρήνη ιδρύθηκε το 631 π.Χ. από μια ομάδα αποίκων από το ελληνικό νησί της Θήρας που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος”, γράφει και προσθέτει “Ο Βάττος, ο πρώτος τους βασιλιάς, ίδρυσε τη δυναστεία των Βαττιαδών, που κυβέρνησε την Κυρήνη για οκτώ γενιές (μέχρι το 440 π.Χ.). Κάτω από την κυριαρχία της δυναστείας, η πόλη ευημερούσε οικονομικά και επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει πολλά λιμάνια γνωστά σήμερα ως Marsa Susah, al-Marj και Βεγγάζη.

Ωστόσο, με την άνοδο της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου το 323 π.Χ., η Κυρήνη έγινε ένα από τα πνευματικά κέντρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλασικό κόσμο. Με ιατρική σχολή και σπουδαίους φιλοσόφους, η Κυρήνη κέντρισε τελικά το ενδιαφέρον των Ρωμαίων και τέθηκε υπό τον έλεγχό τους το 96 π.Χ. Η επαρχία της Κυρηναϊκής ενώθηκε με την Κρήτη το 67 π.Χ., καθιστώντας την Κυρήνη πρωτεύουσα της περιοχής.

Η Κυρήνη γνώρισε δύο αιώνες σχετικής ειρήνης και ευημερίας υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία, η οποία διακόπηκε από μια εξέγερση των Κυρηναίων Εβραίων το 115 μ.Χ., με αποτέλεσμα τη σταθερή παρακμή της πόλης. Η συνεχιζόμενη παρακμή της Κυρήνης επιδεινώθηκε από έναν σημαντικό σεισμό το 365 μ.Χ. Η αραβική κατάκτηση του 642 μ.Χ. σφράγισε τη μοίρα της πόλης, αφήνοντάς την σε ερείπια που μπορούν να βρεθούν ακόμα και σήμερα”.

 

 

Exit mobile version