Site icon Santonews

ΤΟ ΣΑΡΔΟΝΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ

Η ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ, ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΛΑΦΡΑ

 

 

Την ώρα που η παραφιλολογία για την έκθεση της Σαντορίνης, σε ηφαιστειακά και σεισμικά φαινόμενα, ανθεί, έρχεται η φύση και χαμογελάει σαρδόνια, απέναντι στην προχειρότητα των αρχών, την απληστία κάποιων κατοίκων και την πανθομολογούμενη ασυδοσία πολλών εργολάβων.

Ούτε σεισμός, έγινε, ούτε το ηφαίστειο βρυχήθηκε. Άρκεσε μια παρατεταμένη βροχή. Εντάξει, πείτε την νεροποντή, μπουρίνι, καταιγίδα, θύελλα, όπως ο καθένας επιθυμεί. Μπορείτε ακόμα να επικαλεστείτε και την κακιά ώρα. Όλα επιτρέπονται. Μόνο που αυτό το βαρύ πλήγμα, δεν μπορεί να διορθωθεί από ξεματιάστρες.

Το χειρότερο;. Έχει αιτίες. Νεόδμητος δρόμος που «δόξη και τιμή» δόθηκε στην κυκλοφορία, μετατράπηκε σε χάος. «Άτρωτα» Αντι-κρημνιστικά πλέγματα σκίστηκαν σαν να ήταν κοτετσόσυρμα. Ο Μονόλιθος, έγινε …μικρά-μικρά χαλικάκια. Ιδιοκτησίες, αιωρούνται σε σαθρά υποστρώματα. Στο Φηροστεφάνι;. Σπίτια ατενίζουν τη θάλασσα. Μόνα τους. Χωρίς ενοίκους, γιατί αυτοί δεν μπορούν να πάνε εκεί. Δρόμοι γεμάτοι με φερτά υλικά, επικίνδυνοι και σαθροί.

 

Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας;. Κακόγουστο αστείο. Ποιος -για παράδειγμα- πρόσεξε πως η περιμετρική τάφρος απορροής του αεροδρομίου, έχει μπαζώσει και χορταριάσει εδώ και χρόνια;. Ποιος φρόντισε να θωρακίσει κεντρικά τις πύλες (ταξιδιωτικές και ενεργειακές -ΔΕΗ- του νησιού;).

Και βέβαια, δεν φταίνε μόνο οι αρχές. Στην αποσάθρωση πρανών της καλντέρας φάνηκαν και σωλήνες που οδηγούσαν όμβρια και λύματα…που άραγε;. Όλος αυτός ο όγκος και το τεράστιο βάρος, πόσο θα συγκρατείται από την άσπα και τα ηφαιστειακά πετρώματα;.

 

Και στην επόμενη μέρα. Τη μέρα που κάθε χωματουργικό του νησιού έπρεπε να βρίσκεται στο δρόμο;. Γιατί αφέθηκαν μερικοί ηρωϊκοί υπάλληλοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα;.

Τέλος για την ώρα. Το σαρδόνιο χαμόγελο της φύσης θα σβήσει τα όλο περίσκεψη βλέμματα των δήθεν αρμοδίων. Θα τιμωρήσει την απληστία, κάποιων που συνειδητά αγνοούν κανόνες και νόμους για να κερδίσουν.

Όταν η φύση καγχάζει, δεν το κάνει από μοχθηρία. Απλά, έτσι λειτουργεί. Θέλει ρέματα ελεύθερα, αντιπλημμυρικά καθαρά, πρανή δίχως υπερβολικό φόρτο. Γιατί και οι Δεινόσαυροι, ήταν οι κυρίαρχοι της φύσης κάποτε και τώρα βλέπεις μόνο απολιθώματα τους στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας. Η αλαζονεία της ανθρώπινης ισχύος, κάνει τη φύση να καγχάζει.

 

 

 

Exit mobile version