ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΧΙΜΠΑΚΟΥΣΑ” ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 

 

 

peace1Το Πλοίο της Ειρήνης (Peace boat) με μία ομάδα 9 επιζώντων της Χιροσίμα (Χιμπακούσα στα ιαπωνικά) κατέπλευσε χθες αργά το βράδυ στη Σαντορίνη. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος του 92ου παγκόσμιου ταξιδιού, που οργανώνει η ομώνυμη διεθνής οργάνωση με κύριο αίτημα έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα, πολέμους και βία.

Σ΄ ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα έγινε η συνάντηση με τους επιζήσαντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι που επισκέφτηκαν το Δήμο Θήρας και συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο κ. Μάρκο Καφούρο. Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν η εκπρόσωπος των επιζώντων κα Tagawa Toyoko, η διευθύντρια της οργανωτικής επιτροπής του Peace Boat κα Κάρεν Χάλοουζ, η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής κα Μαρία Σωτηροπούλου, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) κος Πάνος Τριγάζης καθώς και η κα Όλια Νικηφορίδου (αδελφή του εκτελεσθέντος το 1951 Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος μάζευε υπογραφές κατά των πυρηνικών). To παρόν έδωσαν επίσης η Διοικητής της Αστυνομίας κα Μαρία Καραγιάννη, ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας σμηναγός κος Απόστολος Παπαϊωάννου καθώς και τα μέλη συντονισμού της τοπικής του Σύριζα κα Γ. Μπίρμπα και Δ. Παγκαλίδης.peace4

Στο καλωσόρισμά του και στη σημασία αυτής της επίσκεψης, ο κος Καφούρος αναφέρθηκε στο μήνυμα που στέλνει η Σαντορίνη σήμερα: « δεν ξεχνάμε το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δεν ξεχνάμε τους επιζώντες Χιμπακούσα και διεκδικούμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και πολέμους. Ζητάμε την άμεση παύση του πολέμου που γίνεται στη γειτονιά μας, στη Συρία και να σταματήσει ο ξεριζωμός αθώων ανθρώπων».

Η κα Tagawa Toyoko, ιδιαίτερα συγκινημένη, εξιστόρησε την εμπειρία της από την πυρηνική έκρηξη και τις συνέπειες που είχε η υπερβολική έκθεση στη ραδιενέργεια σε εκείνη και στην οικογένεια της. Ο μεγαλύτερος αδελφός της πέθανε με αφόρητους πόνους μόλις 10 μέρες μετά την επίθεση, καθώς βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης (από τη νόσο της οξείας έκθεσης σε ραδιενέργεια). Το μήνυμα που μεταφέρει έκτοτε σε όλο τον κόσμο, είναι το μήνυμα της Unesco: «..από τη στιγμή που ο πόλεμος ξεκινά από το μυαλό των ανθρώπων, είναι στο μυαλό των ανθρώπων που πρέπει να κατασκευαστούν οι άμυνες της ειρήνης».

Στη συνάντηση τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πύργου – Μεγαλοχωρίου, με την δασκάλα τους κα Αργυρώ Πιτσικάλη, απήγγειλαν το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, Ειρήνη.

Στον κ. Καφούρο επιδόθηκαν επίσης και τα μηνύματα των Δημάρχων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, υπέρμαχοι της παγκόσμιας ειρήνης καθώς και της ολοκληρωτικής κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Η συνάντηση επισφραγίστηκε με μία συμβολική κίνηση ειρήνης, φυτεύοντας όλοι μαζί ένα δενδρύλλιο ελιάς στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *