Site icon Santonews

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕΚΦΝ Θ. ΚΟΝΤΕ

 

 

 

“Πραγματοποιήθηκε στο Κρουαζιερόπλοιο CELESTYAL NEFELI, στον λιμένα Πειραιά, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, όπου:

  1. Ενημερώθηκαν τα μέλη επί των πεπραγμένων του έτους 2016.
  2. Παρουσιάστηκε η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση 2016.
  3. Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός έτους 2017, και
  4. Εξελέγη τριμελής εξελεγκτική επιτροπή για τον έλεγχο διαχειρίσεως 2017.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησε τελετή βραβεύσεων σε πρόσωπα που προσφέρουν ιδιαίτερες υπηρεσίες στον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα.

Παρέστησαν:

Η σημερινή πανηγυρική μας εκδήλωση, που γίνεται με την ευκαιρία της Γενικής Συνελεύσεως, είναι η έκτη από την ίδρυση του Σωματείου μας.

Είναι γνωστό ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει μεγάλη ιστορία και ο Φορέας που την εκπροσωπούσε και πρωτοϊδρύθηκε το 1921 και που βρίσκεται σήμερα με νέα μορφή και Διοίκηση, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στα αχνάρια της Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και να απελευθερώσει όλες τις ενέργειες και την δύναμη που του δίνουν τα μέλη του, από τον ευρύτερο πλέον χώρο, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τον κλάδο και να τον φτάσει ει δυνατόν, στα αξιοζήλευτα επίπεδα του παρελθόντος.

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, οι εποχές αλλάζουν και οι πολιτικές προσαρμόζονται σε εκείνα τα οποία επιβάλλουν οι καιροί και οι τρόποι λειτουργίας των επιχειρήσεων και των πλοίων.

Δείτε για παράδειγμα την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, όπως εξελίχτηκε από τον παράγοντα διαστάσεων πλοίων, από πλευράς μεγέθους και μεταφορικής ικανότητας. Όταν βρίσκεται κανείς στο λιμάνι του Πειραιά και όχι μόνο, ιδίως κατά την περίοδο του θέρους, καμαρώνει αυτά τα πλοία που είναι πλωτές πολιτείες και διαθέτουν όχι μόνο πολυτέλεια και άνεση, αλλά και κανόνες ασφαλείας που οι Διεθνείς και Κοινοτικοί Κανονισμοί συνεχώς επιβάλλουν.

Είναι γεγονός πως ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, διότι κάθε χρόνο υπάρχει μια σταθερή ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των επιβατών σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία κυμαίνεται περίπου 7%, κάτι που εδραιώνεται στη συνείδηση εκείνων που προτιμούν να απολαύσουν τις διακοπές τους πάνω σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, είτε διότι έχουν εμπειρίες από προηγούμενες κρουαζιέρες, είτε διότι επιχειρούν κάτι τέτοιο για πρώτη φορά.

Γεγονός της τάσεως συνεχούς ανάπτυξης, είναι οι παραγγελίες νέων και μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων τρίτης γενιάς, στο σύνολό τους 78 για την επόμενη δεκαετία.

Η προσέλκυση των κρουαζιεροπλοίων στους Ελληνικούς λιμένες, δεν εξαρτάται μόνο από τη Νομοθετική ρύθμιση που έγινε για το cabotage, αλλά έχει και άλλες διαστάσεις, όπως για παράδειγμα:

  1. Την εσωτερική κατάσταση από πλευράς εργασιακής ειρήνης στους λιμένας, καθώς και στον παράγοντα ασφάλεια – security.
  2. Την ομαλότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
  3. Τη σταθερή πολιτική που σχετίζεται με την τουριστική ναυτιλία και τον τουρισμό γενικότερα.
  4. Τις υποδομές στους λιμένες και τα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άνετα και με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια και τους με αυτά μεταφερομένους επιβάτες – τουρίστες.
  5. Το δίκτυο αεροπορικών απ’ ευθείας συνδέσεων με μακρινές χώρες – υπερατλαντικές πτήσεις.
  6. Την τιμολογιακή πολιτική των λιμένων, καθώς και αυτήν που αφορά τα τέλη αεροδρομίων.
  7. Ακόμα, παράγων που βοηθάει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  8. Θεματικές ενότητες / ιατρικός τουρισμός, είναι μερικά από αυτά που θα φέρουν την ανάπτυξη στον κλάδο.

Με τον τρόπο αυτό, αλλά και λόγω της φύσεως του αντικειμένου μεταφορών, που είναι τα εκατομμύρια τουρίστες, τα οφέλη, για την τοπική κυρίως κοινωνία των δεκάδων λιμένων προσεγγίσεως κρουαζιεροπλοίων, είναι πολλαπλά.

Επιδιώκουμε πάντα την προώθηση θεμάτων με προτεραιότητα, σε αυτά που επείγουν προς ρύθμιση με στόχο όπως, με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, να υπάρχει πρόοδος.

Η κατάσταση στη γείτονα Τουρκία και η ανάπτυξη στον Ασιατικό χώρο είναι μερικές από τις κύριες αιτίες.

Να ευχηθώ:

Πάντα υγεία και πρόοδο στις επιχειρήσεις των.

Exit mobile version