ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ

NOSOKOMEIO 4ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ

  Ούτε τις πρώτες μέρες μετά το ναυάγιο του «SeaDiamond» ή την πτώση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι, δεν υπήρξε θέμα που να κυριαρχούσε τόσο στις συζητήσεις στο νησί. «Πότε θα λειτουργήσει το νοσοκομείο;», είναι η μόνιμη επωδός των συζητήσεων, σε κάθε χώρο. Ακόμα και η μεταγραφή του Τζιμπούρ, έρχεται δεύτερη. Τέτοια κατάντια!

       Ο κ. Υπουργός, αυτή τη φορά τα κατάφερε, χωρίς να προσφέρει κάποια δυσθεώρητη ποσότητα βιβλίων σε ευτελή τιμή. Κατάφερε να εξοργίσει τους πάντες, μη προσφέροντας τίποτα. Κατάφερε επίσης να δείξει ότι ένα κράτος που δαπανά 14 εκατομμύρια για ένα έργο, δεν ξέρει τι να το κάνει. Πέτυχε επίσης να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία, που είδε πως ένα όνειρο – ή μια αυτονόητη επιδίωξη- δεν έχει χώρο στην κωμωδία που λέγεται ελληνική πολιτεία. Ίσως θα πετύχει περισσότερα, αν έρθουν οι νταλίκες να πάρουν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που βρίσκονται στο σελοφάν και μάλλον θα εκτοξεύσει την πολιτική του σταδιοδρομία στα ύψη , αν μετατρέψει το πανέμορφο κτίριο σε υγειονομικό ξενοδοχείο.

  Φυσικά δεν φταίει αυτός. Εντάξει. Όταν το κράτος εξαρτάται κυρίως από τα πρόσωπα που εναλλάσσονται στις δερμάτινες πολυθρόνες, καθένας μπορεί να εμφανίζεται ως ανίδεος, ανήξερος, αναμάρτητος, έκπληκτος ή ακόμα και εξαπατημένος. Το θέμα είναι τι θα κάνει η τοπική κοινωνία. Το πράγμα είναι απλό: όποιος από τους παράγοντες της Σαντορίνης καταθέσει ρεαλιστική, σοβαρή και  βιώσιμη πρόταση για το νοσοκομείο θα συγκεντρώσει την επιδοκιμασία και την προτίμηση των πολιτών. Φυσικά, πολλοί εμφανίζονται να έχουν τη λύση στο τσεπάκι τους. Αλίμονο τους. Τα οικονομικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Οι προοπτικές ασαφείς και οι καιροί ου μενετοί.

  Να γίνει κατανοητό. Η Ελλάδα, δεν είναι παρά το παιδί των φαναριών της Ευρώπης. Όσο για τη Σαντορίνη; Ομορφότερο νησί στον κόσμο μεν, αλλά…   

  Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι: Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, θα το λειτουργήσει η Σαντορίνη. Κι αν δεν ξέρει θα μάθει. Κι αν δεν μπορεί θα εκπαιδευτεί. Κι αν δεν θέλει θα το χάσει. Τόσο απλά. Το Δημόσιο θα συνεισφέρει, ότι μέχρι τώρα. Ο Δήμος θα υποθηκεύσει αν χρειαστεί τα έσοδα του Τελεφερίκ. Και οι πολίτες, θα γίνουν μέτοχοι σε ένα δύσκολο εγχείρημα, διότι αλλιώς οι νταλίκες του κ. Άδωνι καραδοκούν.