Site icon Santonews

“ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΒΙΑΙΟ ΚΑΙ ΣΑΓΗΝΕΥΤΙΚΟ”

ΥΜΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΟΙΝΟΓΝΩΣΤΗ JOHN SZABO

 

 

 

  O Τζον Σάζμπο, είναι από τους γνωστότερους σομελιέ στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει πολλές έρευνες για τα κρασιά που προέρχονται από ηφαιστειακούς αμπελώνες. Όπως τονίζει στο έγκριτο περιοδικό Drink Business, παρ΄ ότι οι ειδικοί συμφωνούν πως αυτά τα κρασιά, έχουν κάποια ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, είναι ακόμα δύσκολο να οριστεί μια ξεχωριστή επιστημονική κατηγορία.

Όπως αναφέρει ο Ούγγρος στην καταγωγή και δεύτερης γενιάς Καναδός, οινοχόος, η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με ένα ιδιαίτερο ηφαιστειακό κρασί, ήταν στη Σαντορίνη και από τότε αφοσιώθηκε σε αυτό. «Δοκίμασα ένα κρασί από τη Σαντορίνη, ήταν ένα Domain Σιγάλας,” είπε. «Ήταν ένα κρασί που τόσο εντυπωσιακό, τόσο εκπληκτικό και τόσο ασυνήθιστο, που για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή δεν ήταν ευχάριστο. Όταν μυρίζεις αυτό το κρασί διαπιστώνεις ότι δεν είναι φρουτώδες, δεν είναι μαλακό, δεν είναι κάτι για να περάσετε ευχάριστες στιγμές δίπλα στο τζάκι – είναι ένα κρασί με βιαιότητα και ένταση, αλλά ταυτόχρονα, τόσο σαγηνευτικό”.

Στη συνέχεια ο Szabo εξήγησε πώς έκανε όλη τη γευσιγνωσία των κρασιών του Domain Σιγάλας. “Κάθε σοδειά είχε τις ιδιαιτερότητές της … θυμίζοντάς μου ακριβώς κάθε μεγάλο λευκό κρασί που είχα δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου – φανταστικά παλιά Soaves, μεγάλα παλαιωμένα Rieslings, σπουδαία Grüner Veltliners και Pinot Gris από την Αλσατία. Είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό κρασί. “.

Exit mobile version