Site icon Santonews

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ “Λ&Ε ΝΟΜΙΚΟΥ” ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟ ΙΜΠΗΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ

 

 

Επιτέλους, δόθηκε μια προσωρινή λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος “Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού” (Τελεφερίκ), αποφάσισε ομόφωνα- όπως απαιτείται για οικονομικά ζητήματα- να επιχορηγήσει με το ποσό των 25.000 ευρώ, το ΙΜΠΗΣ, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της επιτήρησης των ηφαιστείων της Σαντορίνης.

Το Ινστιτούτο, από το 1995 που ιδρύθηκε επισήμως (δρα από το 1993 στο νησί) έχει αναπτύξει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που παρακολουθούν την ηφαιστειότητα της Σαντορίνης. Το δίκτυό του, εκτός από τη σεισμικότητα, καταγράφει γεωδαιτικές παραμορφώσεις, θερμοκρασία νερών, έκλυση αερίων και τα δεδομένα του αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο στους επιστήμονες που τα αναλύουν εργαζόμενοι αφιλοκερδώς.

Χαρακτηριστικό, είναι πως στην Επιστημονική του επιτροπή συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες και που απαρτίζεται από τους:

Το ζήτημα είναι, πως η δράση αυτή αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα χρηματοδότησης τα οποία επιλύονται μεν τελικά, αλλά αναγκάζουν το ΙΜΠΗΣ, να βρίσκεται κάθε φορά στην ανάγκη να ζητά χρήματα για τις ανελαστικές του δαπάνες, αλλά και για την επισκευή-βελτίωση του τεχνολογικού του εξοπλισμού. Και με δεδομένο, πως τα ηφαίστεια, προειδοποιούν για την διέγερσή τους, η παρουσία του στη Σαντορίνη, είναι εκτός από πολύτιμο δώρο και μια αδήριτη, αναγκαιότητα.

Υπενθυμίζεται η ηφαιστειακή διέγερση του χειμώνα 2011-12. Όλοι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου είχαν δημιουργήσει “στρατηγείο” στο νησί, αναλύοντας την εξέλιξη των συμβάντων,  έτοιμοι να ενημερώσουν τις αρχές και τους κατοίκους, για πιθανή λήψη μέτρων προστασίας. Εκείνη την περίοδο, το γύρο πολλών ΜΜΕ, έκαναν κινδυνολογικές παρατηρήσεις. Οι επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ όμως, με ψυχραιμία και γνώση, εδιναν τη σωστή διάσταση, καθησυχάζοντας τον κόσμο. Και τελικά, ήταν οι μόνοι που δεν διαψεύστηκαν!.

Για αυτό, η απρόσκοπτη λειτουργία, δεν πρέπει ποτέ να εμπλέκεται σε τοπικές μικρο-έριδες.

 

Exit mobile version