“ΤΟ ΕΚΑΒ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ”

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ

 

 

 

“Το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια επιτέλεσε σημαντικό έργο στα νησιά

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Το ΕΚΑΒ έχει κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά, χάρη στη διοίκηση αλλά και στους εργαζόμενους, οι οποίοι, πραγματικά πολλές φορές με ηρωικό τρόπο, ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες τόσο για τις αεροδιακομιδές όσο και για τα ασθενοφόρα, ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας την Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Όπως ανέφερε: «Το ΕΚΑΒ έχει εμπλουτιστεί σε προσωπικό, για παράδειγμα στη Νάξο πληρώθηκαν οι θέσεις για δύο ασθενοφόρα, σε ημερήσια βάση, με βάρδιες καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Βεβαίως, εδώ υπάρχει μια προοπτική να υπάρξει μια μικρή βάση και στην ορεινή Νάξο, γιατί και εκεί έχουμε τα προβλήματα της ορεινής Ελλάδας και των αποστάσεων από τη χώρα της Νάξου, που είναι το νοσοκομείο. Είναι περιοχές με αποστάσεις 40-60 χιλιόμετρα, όπου το χειμώνα μπορεί να συναντήσεις και πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Άρα, η μισή ώρα καθυστέρηση για να πάει το ασθενοφόρο από τη χώρα της Νάξου στο χωριό ή οπουδήποτε αλλού, είναι το κρίσιμο διάστημα όπου μπορεί να σωθεί μια ζωή. Άρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό η διοίκηση να εξετάσει τη διασπορά μικρών βάσεων σε περισσότερες περιοχές».

«Η βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο ήταν ένα αίτημα δεκαετιών για όλο τον ιατρικό κόσμο αλλά και για τον λαό των Κυκλάδων. Μου κάνει εντύπωση ότι αφού έγινε αυτή η βάση και λειτουργεί από το 2016, σήμερα θεωρήθηκε από κάποιους αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει. Αφού ήταν αυτονόητο, γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια; Ωστόσο, υπάρχει και εκεί ένα πρόβλημα, και το ξέρει η διοίκηση του ΕΚΑΒ. Σε όλα τα νησιά, όχι μόνο των Κυκλάδων, τα ελικοδρόμια δεν είναι ικανά να δεχθούν τον τύπο του ελικοπτέρου που υπάρχει και σταθμεύει στη βάση της Σύρου, τις νυχτερινές ώρες. Δεν ξέρω στην Ρόδο, τι τύπος ελικοπτέρων υπάρχει. Η πολιτική ηγεσία γνωρίζει το θέμα και νομίζω ότι γρήγορα θα πρέπει να λυθεί, έτσι ώστε σε μικρά νησιά, νυκτερινές ώρες, να μην έχουμε πρόβλημα να προσγειωθεί αυτός ο τύπος του ελικοπτέρου και να υπάρξει ένας άλλος τύπος.

Στον σχεδιασμό, είναι σε εκκρεμότητα τα πλωτά μέσα στο Αιγαίο, το ένα από αυτά θα είναι στις Κυκλάδες από ό,τι ξέρω. Πέρα από τη διαδικασία ενίσχυσης των διακομιδών που είναι μεγάλη ανάγκη, διότι δεν μπορούν να μεταφερθούν όλοι με ελικόπτερα, υπάρχει το θέμα του κόστους. Σήμερα υπάρχουν ιδιώτες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι αυτή την ανάγκη, παίρνουν 3.000-4.000 ευρώ για κάθε διακομιδή. Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, που θα μετασκευαστούν, πρέπει, να προχωρήσουν. Δεν ξέρω, πού βρίσκεται η διαδικασία. Είχαμε πει ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί.

Τελειώνω λέγοντας ότι, στην αλλαγή του οργανισμού, πρέπει να προβλεφθεί οπωσδήποτε ότι η Μυτιλήνη και η Κρήτη δεν μπορούν να καλύψουν ως έδρες όλο το Αιγαίο. Πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως μια τρίτη έδρα στο Αιγαίο, που από κει να υπάρχει μια επικοινωνία, έτσι ώστε προβλήματα διαχείρισης και κατανομής προσωπικού και όποιες άλλες ανάγκες προκύπτουν, να εκπορεύονται απ’ αυτή την έδρα και όχι μέσω Μυτιλήνης, που δυσκολεύει πάρα πολύ τη λήψη αποφάσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *