ΤΟ ΑΜΜΟΥΔΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ “ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ”

TA ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΥΤΕΣ

 

 

 

 

“Κλείνοντας την σαιζόν 2019 ο τελευταίος προορισμός του “Dive In Action” ήταν το Αμμούδι στην Οία της Σαντορίνης. Ο μικρός πολυσύχναστος όρμος που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι και παρουσιάζει τεράστια κίνηση σκαφών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα της γενικότερης θαλάσσιας ρύπανσης. Στο Αμμούδι η δράση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Νοέμβριου, ήσυχη περίοδος ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και να τον παραδώσουμε καθαρό για την επόμενη σαιζόν. Το ιδιαίτερα απότομο μεγάλο βάθος της περιοχής δυσκολεύει έναν υποβρύχιο καθαρισμό κρύβοντας μεγαλύτερες εκπλήξεις.

 

Οι συνήθεις “ύποπτοι”

Οι 4 ομάδες δυτών επιχείρησαν στην πρώτη κατάδυση σε συντηρητικό βάθος μέγιστο 20 μέτρα, ανελκύοντας μεγάλες ποσότητες ρυπογόνων ειδών και σε δεύτερη κατάδυση μια ομάδα ανέσυρε από την υποθαλάσσια πλαγιά ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα αυτοκίνητων και άλλα. Τα απορρίμματα κυρίως είναι πλαστικά, μεταλλικά, αλουμινίου και γυάλινα μιας χρήσης, ενώ μεγάλες ποσότητες που ανασύρθηκαν αφορούν επαγγελματικής χρήσης αντικείμενα όπως πλαστικές χειροκίνητες αντλίες, δίχτυα, αγκίστρια, δολώματα και πετονιές, παγίδες για τα περισσότερα θαλάσσια μικρά είδη της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διάσπαρτες αυξημένες ποσότητες τμημάτων σιδηρόβεργων και τμήματα γυψοσανίδας, προϊόντα οικοδομικών εργασιών και ποσότητες καναλιών καλωδίων.

 

Ήρθαν στην επιφάνεια 327 κιλά σκουπίδια, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός για τον μικρό όρμο αλλά όχι ασυνήθιστος λόγω του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών. Ακολούθησε η καταγραφή στη βάση δεδομένων, συνεχίζοντας στο πρόγραμμα #Sea_Change_Greek_Island του κοινωφελούς ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη που συλλέγει στοιχεία από ακτές και βυθούς σε όλη τη χώρα.

 

Καινοτομία και συνεργασίες

Το νέο στοιχείο σε αυτή τη δράση ήταν ότι όλα τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν για τον τελικό διαχωρισμό και διαχείριση, από την #Hellenic_Waste_Management μακριά από τη χωματερή της Θήρας. Σημαντική και χρήσιμη για το μέλλον, ήταν η πρώτη επαφή και συνεργασία με επαγγελματίες δύτες από την Κρήτη των περιβαλλοντικών δράσεων του #Santo_Maris_Oia Luxury Suites & Spa, MetaxaHospitality Group και η αναφορά της δράσης από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA .

 

Ευχαριστούμε τον Τόλη Βουγιούκα και τον Μανώλη Χατζηγεωργίου για την πολύτιμη εθελοντική τους βοήθεια στο βυθό, την ομάδα επιφάνειας Καλλιόπη και Δωροθέα για την βοήθεια στην ανέλκυση και καταγραφή, τον Αποστόλη Στυλιανόπουλο και τον Ομάρ Αλμουκχτάρ η ομάδα του Ατλαντίς Dive Center, το Λιμεναρχείο Θήρας για την παρουσία και ρυθμίσεις στον όρμο Αμμουδίου, όλους τους τοπικούς εθελοντές και την ομάδα του #Dive_In_Action, Λάζαρος Αναστασιάδης, Ιωσήφ Λομβράνος και Ανδριάνα Δαρζέντα. Μεγάλη βοήθεια στο κρίσιμο σημείο της εξόδου στην προβλήτα των ογκωδών αντικειμένων προσέφερε ο εθελοντής Βαγγέλης Ζακχαίος, εκδηλώνοντας τη μεγάλη του περιβαλλοντική ευαισθησία για την Οία και το Αμμούδι. Παραλληλα με τη δράση έγινε και ενημέρωση για τα πλαστικά μιας χρήσης και ενδεικνυόμενους τρόπους για την μείωση και αφαίρεση τους από τη ζωή μας.

 

Κοιτώντας μπροστά

Επόμενα βήματα του “Dive In Action” είναι οι επισκέψεις του “infokiosk” σε παράλληλες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία του νησιού, οι υποτροφίες καταδυτικών περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ανάφη με την ανάδειξη ενδιαφέροντος σε εκπαιδευμένο δυναμικό για τοπικές δράσεις, ενημέρωση σε γονείς και μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων για τη θαλάσσια ρύπανση, παράλληλες δράσεις για ecofriendly διεργασίες με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ενημερώσεις για το νέο οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας (πρακτικές και στόχοι), και τέλος η υποβολή προτάσεων και σχεδιασμός δράσεων για το 2020.

 

  • Μοιράζομαι το μήνυμα για λιγότερα πλαστικά μίας χρήσης.
  • Λέω «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι ή χρησιμοποιώ καλαμάκι από ατσάλι, μπαμπού, χαρτί ή μακαρόνι.

    Δωρητής: Κοινωφελές ‘Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη
    www.aclcf.orghttps://www.facebook.com/ACLCF/.
    #aclcf # single_use_plastic_free

    Με εκτίμηση
    Δημήτρης Καμπανός
    Διαχειριστής – Υπεύθυνος δράσεων,
    Dive In Action – Santorini Active Volcanic Environment”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *